Loading images...

Kittens

Kittenspreekuur

Bij Dierenkliniek Maaspoort bent u en uw kitten(s) van harte welkom op ons kittenspreekuur.
Hier bespreken we maandelijks goede tips, weetjes en wordt u begeleid met de opvoeding van uw kitten, maar ook vragen die u heeft zullen zorgvuldig worden beantwoord.

Ook raken de kittens hierdoor gewend aan onze kliniek en zien ze dat het juist helemaal niet eng hoeft te zijn. Er wordt met ze gespeeld, ze worden volledig gecontroleerd en uiteraard worden ze beloond met wat lekkers.

Wij als kliniek kijken er ontzettend naar uit, u toch ook?

Elke vrijdag van 13.30-15.00 op afspraak. U kunt bellen met 073-6416578 om een afspraak te maken.

De voeding

kittenmelkAls kittens worden geboren zullen ze meteen opzoek gaan naar de tepel van de moeder. De melk die de eerste 12 uur na de geboorte wordt gegeven door de moeder, bevat de meeste voedingsstoffen en zorgt voor een goede weerstand van de kittens. Om te controleren of de kittens voldoende voeding binnen krijgen is het verstandig ze elke dag te wegen. De maatstaf is dat een kitten 10% van zijn lichaamsgewicht per dag moet aankomen. Het is een normale zaak dat kittens de eerste 12 uur een beetje afvallen, maar dit moet snel gecompenseerd zijn. Wanneer een kitten te weinig aankomt of juist afvalt, zal er ingegrepen moeten worden door de eigenaar. Zo kan er gekozen worden om de kitten alleen te laten drinken bij de moeder zonder broertjes of zusjes, of kan er gekozen worden om de kitten met de fles bij te voeren. De eerste 4 weken van het leven van een kitten is de moedermelk genoeg. Hierna kunnen brokjes, kittenmelk of speciaal natvoer bestemd voor kittens 2 keer per dag aangeboden worden.

Vaccineren

Kittens worden geënt op een leeftijd van 9 en 12 weken tegen katten- en niesziekte. Wanneer je een jong katje aanschaft die jonger is dan 9 weken, moet de eigenaar zelf naar de dierenarts om het katje te enten. Deze vaccinaties zijn erg belangrijk omdat het jonge poesje of katertje nog niet genoeg weerstand heeft opgebouwd tegen de betreffende ziektes en deze zeker nog voorkomen in Nederland. Kittens die zonder moeder op jonge leeftijd in het asiel terecht komen, worden op een leeftijd 6-8, 12 en 16 weken geënt. Na de laatste enting is de kitten voor een jaar beschermd. Wij raden aan wanneer u kat buiten komt jaarlijks de enting te herhalen. Bij katten die alleen in huis wonen en geen contact hebben met andere katten, kunnen 1 keer in de 3 jaar gevaccineerd worden. Ook pensions vereisen vaak dat een kat goed gevaccineerd is, dus voor een eigenaar erg belangrijk om dit bij te houden.

Bestrijding tegen vlooien en wormen

Via de moedermelk kunnen de kittens besmet worden met spoelwormen. Erg belangrijk om ze hiertegen te beschermen. Dit gebeurt door de kittens te behandelen met een ontwormingsmiddel speciaal bestemd voor kittens, op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken. Hierna is het verstandig een jong poesje of katertje elke maand te ontwormen tot ze een half jaar oud zijn. Vergeet niet de moederpoes te ontwormen, want zij is juist de aanleiding van de besmetting op de kittens. Vlooien kunnen ook op kittens gaan leven, maar niet alle antivlooienmiddelen zijn geschikt voor deze kleine en jonge beestjes. Met een spray zijn ze goed te behandelen, dit is namelijk makkelijker te doseren. Doe wat van de spray op je handen en wrijf de kitten hiermee in. Bij de bestrijding tegen vlooien en wormen is het erg belangrijk dat je middelen gebruikt die geschikt zijn voor kittens. Niet alle producten zijn hiervoor bestemd en kunnen zelfs giftig zijn omdat ze een te sterke werking hebben.

Castratie en sterilisatie

Ons advies is katertjes te castreren als de testikels groot genoeg zijn, vaak is dit op een leeftijd van 6 maanden. Voor die tijd is het verstandig de kater binnen te houden, want katten zijn op jonge leeftijd geslachtsrijp. Katertjes kunnen al vroeg een drang krijgen om te gaan dekken en hierdoor opzoek gaan naar zo veel mogelijk poezen in de buurt. Dit is een van de meest voorkomende redenen dat jonge katers van huis weglopen. Wanneer gewacht wordt met castreren, kan een katertje sproeigedrag gaan vertonen. Dit is in eerste instantie een hormonaal gedrag, maar kan na een tijd een aangeleerd gedrag worden. Hierdoor ontstaat de kans dat wanneer het katertje gecastreerd wordt, blijft sproeien. Grote raskatten, zoals de Main coons en de Boskatten worden op een latere leeftijd gecastreerd. Er zal gewacht worden tot ze uitgegroeid zijn, zodat gewrichtsproblemen minder kans hebben om te ontstaan. Poezen steriliseren we ook rond de leeftijd van 6 maanden. Belangrijk is dat de kat op dat moment niet krols is, anders worden de hormonen in het lichaam te veel ontregeld. Ook voor poesjes is het verstandig ze binnen te houden voordat ze gesteriliseerd zijn, ook al lijken ze nog zo klein, zo kunnen al zwanger raken en een nestje krijgen.