Loading images...

Agressie bij de kat

Er zijn verschillende soorten van agressie bij mens en dier, dus ook bij de kat. Bepaalde vormen van agressie vinden we normaal, zoals uw kat die een vreemde kat uit de tuin jaagt of een moederpoes die haar kittens verdedigt. Soms vinden we het zelfs terecht dat een kat bijt of krabt bijvoorbeeld als hij wordt uitgedaagd. Agressie gericht op mensen is zelden een probleem bij onze huiskatten.

Pijn

Als uw kat ineens agressief is als u hem aait terwijl dat eerder niet voorkwam is de oorzaak vaak pijn. Een bezoekje aan de dierenarts is dan zeker aan te raden. Ook is bekend dat poezen die gesteriliseerd zijn daarna niet graag meer op de buik geaaid willen worden.

De hand pakken die aait

Een van de bekendste vormen van agressie bij de kat staat bekend als het “aai en bijt syndroom”. Als u de kat aait draait hij zich ineens om en bijt of valt uw hand aan. Hij pakt daarbij uw hand vast met zijn voorpoten en trapt er met zijn achterpoten tegen aan. Het gaat meestal zo; uw kat ligt op uw schoot en laat zich aaien, het vraagt van uw kat veel vertrouwen en overgave om zich in een dergelijke positie te plaatsten. Voor de kat kan dit net iets te bedreigend zijn: hij ontspant zich maar dan opeens voelt hij zich kwetsbaar. Door deze tegenstrijdige gevoelens, veiligheid en angst tegelijk, reageert hij verdedigend en agressief en pakt de hand die hem aait. Vervolgens zal de kat van schoot springen en zich ergens gaan zitten wassen om zichzelf te kalmeren. Probeer uw kat te helpen en leer hem meer vertrouwen te krijgen in aanrakingen. Houd het vooral relaxed en kort; stop met aaien voordat de kat reageert. Stopsignalen zijn: een korte zenuwtrek met de oren, oren naar achter, pupillen worden groter of de kat verstijft. Straf de kat nooit! Daarmee bevestigt u alleen maar dat u een bedreiging vormt.

Opgebouwde spanning

Er zijn maar weinig katten die verder gaan dan voorgenoemde gevallen van reactieve agressie. Er is sprake van proactieve agressie als een kat voorbijlopende huisgenoten aanvalt of u probeert tegen te houden als u bepaalde vertrekken in huis wilt binnengaan. Dit soort problemen komt vooral voor bij binnenkatten en kan een vorm van verplaatste agressie zijn: de kat ziet door het raam vogels of andere katten, raakt hierdoor opgewonden en kan vervolgens de opgebouwde spanning en frustratie niet kwijt. Als u op dat moment net langsloopt, is die beweging de aanleiding om zij gefrustreerde jachtinstinct of zijn verdedigende agressie dan naar u te richten. U kunt als eigenaar uw binnenkat helpen om zijn energie kwijt te raken door hem kans te bieden om zijn  natuurlijke jachtinstincten te volgen. Wissel vaak van speelgoed, zorg voor voldoende klimvoorzieningen en laat uw kat jagen op zijn voer (brokjes strooien, verstoppen in huis of een kong).

Onderlinge agressie

Agressie tussen katten onderling is een veelvoorkomend probleem wanneer er een nieuwe kat in huis komt. Van oorsprong zijn katten solitair levende dieren d.w.z. dat ze alleen in leef cirkels wonen en daar waar de cirkels elkaar overlappen spelen, paren en vechten ze. Als we meerdere katten in een huis worden geplaatst is het daarom belangrijk dat ze voldoende ruimte en vluchtmogelijkheden hebben zodat ze zich kunnen terugtrekken in hun eigen cirkels. Komt er nieuw kattenvriendje bij zorg dan voor een rustige, zorgvuldig geplande kennismaking en neem de tijd. Het kan ook zijn dat er een verandering optreedt in de relatie tussen katten die al jarenlang vredig samen hebben geleefd. Als dit een externe oorzaak heeft (nieuwkomer, verhuizing) is het probleem vaak oplosbaar. Een speciaal dieet of medicatie kan helpen als ondersteuning om de balans weer terug te vinden. Het kan helaas soms ook onmogelijk blijken om de relatie tussen katten te herstellen en in dat geval moet herplaatsing worden overwogen.