Loading images...

Allergie bij huisdieren

Evenals mensen kunnen dieren last hebben van een allergie. De verschijnselen kunnen heel verschillend zijn, maar in ieder geval is zelden het niezen, zoals bij mensen vaak te zien is, een opvallend symptoom.

Welke verschijnselen komen voor?

1. Huidzwellingen die jeuken. Variërend van kleine bultjes tot grote zwellingen, vooral van lip of wang tot wel de gehele kop. De oorzaak is vaak een insectenbeet. Advies is snel naar de dierenarts, die een injectie geeft waardoor de zwellingen snel weer verdwijnen. Bij te lang wachten kan er ook zwelling ontstaan in het keelgebied en van de stembanden, waardoor het dier kan stikken.

2. Braken, maar vooral diarree. Deze dieren braken regelmatig voer of slijm en hebben chronisch slecht verteerbare ontlasting, die zich vaak uit in diarree. Deze verschijnselen doen zich al vóór het eerste levensjaar voor en de oorzaak is een voedselallergie. Dit kan elk voedselbestanddeel zijn, dus brokken, brood, kauwstaafjes etc.. Om uit te zoeken waarvoor het dier allergisch is geven we zes weken een eliminatiedieet, bestaande uit voedselbestanddelen, die in het verleden niet gegeten zijn. De eiwitbron is vaak de oorzaak van een voedselallergie, dus we geven dan bv. zes weken uitsluitend geitenvlees met rijst. Indien het zelf bereiden van het dieet een probleem is geven we een speciaal hypoallergeen voer bestaande uit gehydroliseerde eiwitten. De eiwitten in het voer zijn zeer klein gemaakt, zodat ze niet als zodanig worden herkend. Zijn we binnen de zes weken de klachten kwijt dan kunnen we stapsgewijs de ‘oude’ voermidddelen weer geven om de voedselbron, die allergie geeft, op te sporen. Om praktische redenen wordt vaker besloten om het gehydroliseerde voer aan te houden.

3. Huidaandoeningen met veel jeuk. Allereerst zal uitgesloten moeten worden dat het dier last heeft van parasieten (luis, mijt, vlo), dus zal vaak een huidafkrabsel genomen moeten worden voor onderzoek. Is dit onderzoek negatief uitgevallen dan is vaak sprake van een allergie. De dieren hebben vaak kale plekken, schilfers, bultjes en puistjes en in chronische gevallen een vette huid, die stinkt. Vooral indien de vacht nat is geworden in de regen valt de stank op. De dieren krabben veel, bijten op de pootjes/nagels en hebben vaak ooguitvloeiing en oorontstekingen. Nogmaals: niezen komt weinig voor. Bij jonge dieren kan ook hier weer de oorzaak bij het voer liggen, dus dit willen we eerst uitsluiten. Geeft het eliminatiedieet geen succes dan kunnen we een allergietest doen. In het verleden werd een huidtest gedaan, maar sinds enkele jaren hebben we een bloedtest, die betere resultaten geeft. We moeten wel bedenken dat we niet tegen alles kunnen testen, dus een allergietest geeft in 60-70 % een positief resultaat. Vooral in het voorjaar treden de zogenoemde seizoensgebonden allergieën op: dieren, die overgevoelig zijn voor boom/graspollen. De niet-seizoensgebonden allergieën worden vaak veroorzaakt door huisstof- en/of voorraadmijten. Valt een allergietest positief uit dan kunnen we gaan desensibiliseren. Dit wil zeggen dat met tussenpozen injecties gegeven worden om de allergie te verminderen.

Helaas komt het regelmatig voor dat we geen oorzaak kunnen vaststellen. In het verleden hadden we alleen dan nog maar de keus van prednisongebruik, maar nu kunnen we ook medicijnen gebruiken die minder bijverschijnselen hebben. Zoals vaak met nieuwe medicijnen, zijn deze middelen wel aanmerkelijk duurder dan prednison.

Zie ook Atopische dermatitis bij de hond