Loading images...

Anaalklierproblemen

De meeste mensen hebben er vast al wel eens van gehoord, anaalklieren. Maar wat zijn dat nu precies en waarom zitten ze daar nu eigenlijk?

Elke hond of kat heeft 2 anaalklieren. Het zijn 2 zakjes (de officiële term is dan ook ‘anaalzakjes’) die langs weerszijden van de anus liggen. Je ziet ze langs de buitenkant niet zitten, maar als je de anus vergelijkt met een klok dan zitten de anaalklieren op ongeveer 4 en 8 uur. Beide anaalklieren hebben een klein afvoerkanaaltje wat in de anusopening uitmondt. Deze uitmondingen zitten ietsje hoger dus op ongeveer 3 en 9 uur. Normaal bevatten de anaalzakjes een bruingele stinkende vloeistof. De zakjes worden door de passerende ontlasting leeggeduwd. De vloeistof geeft een bepaalde geur aan de ontlasting wat zorgt voor een markeringssignaal voor andere dieren. Ook kan het gebeuren dat de anaalklieren spontaan worden geleegd uit (extreme) angst.

Wanneer de anaalzakjes overvuld zijn kan dit voor problemen zorgen. Sleetje rijden, bijten en likken in het gebied rond de anus (vaak bij de staart) en een typische geur kunnen dan opvallen. Hoe komt het nu dat de anaalklieren overvuld zijn?

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer het dier diarree heeft. Ook kunnen de afvoergangen van de zakjes te nauw zijn. Maar het meest voorkomend probleem is een ontsteking van de zakjes. De inhoud is dan vaak dikker en korrelig. Soms kan dit leiden tot een abces van de anaalzak. Er is dan een pijnlijke zwelling te zien. Zo’n abces kan soms openbarsten naar buiten, dan zie je een gaatje in de huid naast de anusopening waar ontstekingsmateriaal en soms ook wat bloed uit komt.

Wanneer de anaalklieren overvuld zijn moeten deze leeggeduwd worden. Dit kan door de staart goed omhoog te duwen en dan vervolgens met je vingers langs weerszijden van de anus de anaalklieren leeg te masseren. Het is alleen aangewezen om de anaalklieren leeg te maken wanneer uw hond of kat er ook werkelijk last van heeft. Wanneer je dit denkt preventief te doen dan heb je kans dat er juist problemen gaan ontstaan omdat het leegduwen het klierweefsel van de anaalzakjes juist stimuleert om nog meer vocht te produceren. Wanneer je de anaalklieren niet makkelijk leeggeduwd krijgt, is het het beste om de hulp van uw dierenarts in te schakelen. Vaak is het dan nodig om met een vinger in de anus te gaan en zo de anaalklieren voorzichtig leeg te duwen. Als de inhoud van de klieren ontstoken is worden de anaalklieren gespoeld met een ontsmettende vloeistof en wordt er antibiotica in de zakjes aangebracht. Bij hardnekkige ontstekingen is het vaak nodig om ook antibioticatabletten te geven. Soms, wanneer de anaalklierproblemen steeds weer terugkomen ondanks herhaaldelijk spoelen en antibiotca, dan kan er als laatste optie een operatie uitgevoerd worden. De anaalklieren worden dan weggehaald. Operatie is echter nooit de eerste keus, want er bestaat een klein risico op incontinentie van ontlasting omdat de anaalklieren dicht bij de sluitspier van de anus ligt.