Loading images...

Anorexie knaagdieren en konijnen

Het knaagdier dat niet wil niet eten

Als een knaagdier niet wil eten, anorexie genoemd, dan is dat een reden om meteen naar de dierenarts te gaan. Knaagdieren eten normaal gesproken de hele dag door. Op het moment dat ze stoppen met eten, komt er geen nieuw voedsel in de darmen. Hierdoor gaan de darmen na een bepaalde tijd stil liggen. Er ontstaat een energie tekort, uitdroging en bacteriën in de darm kunnen zich vermenigvuldigen en dit zal lijden tot het overlijden van het dier binnen 1 tot 3 dagen.

Er zijn veel redenen waarom een konijn of knaagdieren niet wil eten. Enkele belangrijke oorzaken zijn:

    • gebitsproblemen
    • verstopping in de darm
    • algeheel ziek zijn

tandenDe tanden en kiezen van knaagdieren groeien heel het leven door. Door middel van kauwbewegingen zorgen de dieren zelf dat de tanden kort blijven. Problemen ontstaan echter wanneer er afwijkingen van de stand van de tanden en kiezen zijn. Hierdoor groeien zij door tot abnormale lengtes of ontstaan er scherpe punten. Voorbeeld hiervan zijn olifanttanden, dit zijn extreem lange voortanden bij een konijn of cavia. Doorgroeiende tanden en kiezen kunnen wondjes veroorzaken in de mond of moeilijkheden met het eten met zich meebrengen. Wanneer een knaagdier last heeft van zijn gebit kunnen de volgende symptomen waargenomen worden: voer in de bek nemen maar direct weer laten vallen, veel speekselen en niet willen eten of drinken. De dierenarts zal een uitgebreid gebitsonderzoek uitvoeren en als nodig de tanden en kiezen knippen. Daarnaast zal er vaak pijnmedicatie gegeven worden aan het dier.

Het stoppen van eten kan ook een teken zijn dat het maag-darmstelsel niet meer werkt zo als het hoort te werken. Een knaagdier kan niet braken en wanneer er een verstopping ontstaat in de darmen zullen veel dieren geen voer meer willen innemen. Dit komt door de buikpijn en de misselijkheid die het dier ervaart. Een verstopping wordt voornamelijk veroorzaakt door haarballen die zich bevinden in de darmen of ander niet-verteerbaar materiaal. Ook kan een verstopping tot stand worden gebracht wanneer er voer in de darmen zit en de darmen werken harder dan normaal. Al het vocht trekt uit het verteerde voer en een harde prop blijft over. Het dier stopt met eten en ook wordt er geen ontlasting meer gezien. De dierenarts zal bij het palperen in de buik een massa voelen, ook een röntgenfoto van de buik kan gemaakt worden. De behandeling bestaat uit het zo snel mogelijk weg krijgen van de verstopping door het dier te laxeren.

Algemeen ziek zijn kan leiden tot een verminderde eetlust. Vele ziektes kunnen hiervan de oorzaak zijn, van infectieuze ziektes van het ademhalingsstelsel tot een blaasontsteking. Knaagdieren kunnen immers net als honden en katten ook inwendige ziektes krijgen. De dierenarts kan hiernaar verschillende onderzoeken doen, zoals een bloedonderzoek, urineonderzoek, echografie van de buik of een röntgenfoto maken van de borstkast.

Naast het behandelen van de oorzaak van het niet willen eten van het dier, moet er ook voor gezorgd worden dat het knaagdier weer gaat eten. Dit gebeurt door middel van dwangvoeren. Met als voornaamste doelen: het vochtbalans weer te normaliseren, het maagdarmstelsel weer te activeren en energie binnen te krijgen. Dwangvoeren moet minimaal 4 x per dag gebeuren. Dit is erg belangrijk, omdat gezonde knaagdieren ook elke paar uur eten en het maagdarmstelsel moet heel de dag actief zijn. Daarnaast krijgt het dier medicatie om de maaglediging te stimuleren en de darmbewegingen tot gang te brengen. Het dwangvoer dat wij adviseren is Critical Care®, dit is gedroogd hooi dat in kleine stukjes is gesneden en waarvan een papje gemaakt kan worden als er water bij gedaan wordt. Ook kunnen wortelhapjes voor baby’s gegeven worden aan de knaagdieren. Deze zorg wordt het liefst thuis gegeven, maar kan ook door de dierenarts gedaan worden. Hiervoor wordt het dier opgenomen in de kliniek. Het voordeel hiervan is dat het knaagdier nauw in de gaten gehouden wordt, maar het kan ook erge stress met zich mee brengen. Erge stress kan lijden tot abnormaal gedrag bij het knaagdier en zelfs tot het niet willen eten, wat we juist willen voorkomen. Daarom geven wij de voorkeur als het dier thuis wordt verzorgt, zeker wanneer de conditie dit toelaat.