Loading images...

Artrose bij de hond

Artrose ontstaat wanneer een gewricht slijtage vertoont. Het gewricht is de plek waar twee botstructuren bij elkaar komen en zorgt voor beweging van het beenderstelsel. Waar twee botstructuren met elkaar communiceren, zorgt een laag kraakbeen en gewrichtsvloeistof voor bescherming. Het kraakbeen ligt als een extra laag over het bot zodat deze niet direct kan slijten bij elke beweging. De gewrichtsvloeistof zorgt voor de smering en de voeding van het gewricht.

Artrose ontstaat als gevolg van het niet meer optimaal functioneren van het gewricht doordat het kraakbeen beschadigd. Dit kan veroorzaakt worden door een trauma of door herhaaldelijk verkeerde bewegingen. Ook bestaat er een erfelijke achtergrond bij voornamelijk grote hondenrassen.

Als het kraakbeen beschadigd is geraakt, ontstaat er in eerste instantie een ontstekingsreactie in het gewricht (artritis), met zwelling door vocht en ontstekingscellen. Op de lange duur bij een chronische ontsteking van het gewricht, zullen botstructuren zich vormen op verschillende plaatsen in het gewricht. Deze extra botvorming zorgen voor een verergering van de al bestaande beschadiging in het gewricht.

De eigenaar merkt dat de hond mank loopt, voornamelijk na rust. Een typisch beeld dat wordt gezien, is een hond die mankt na het liggen in de mand en na wat beweging weer normaal lijkt te lopen. Ook zal mankheid gezien worden een dag na een flinke activiteit, zoals een boswandeling. Dit alles kan evolueren tot het constant mank lopen. Er moet niet vergeten worden dat de hond altijd last heeft van zijn artrose. Dit valt vaak niet op bij de eigenaar, het moeilijk lopen wordt vaak verwijd aan de leeftijd of wordt niet gezien. De hond wordt pas aangeboden als een acute ontsteking plaats heeft gevonden en de hond erg kreupel loopt, bijvoorbeeld na het verstappen.

De diagnose wordt gesteld door middel van een orthopedisch onderzoek en een röntgenfoto. Als eerste wordt gevoeld naar de bespiering van de betreffende poot. Namelijk wanneer een hond voor een lange tijd de poot minder belast, zal de spiermassa verminderen. Daarna zal gevoeld worden naar een verdikking van het gewricht. Alle gewrichten worden gebogen en gestrekt om abnormale bewegingen te voelen, pijnlijkheid uit te lokken en mocht artrose aanwezig zijn kan crepitatie te voelen zijn. Om een definitieve diagnose te stellen wordt een röntgenfoto gemaakt. Hierbij zullen de abnormaal extra gevormde botstructuren in en rondom het gewricht duidelijk te zien zijn.

Artrose is helaas niet te genezen door middel van een behandeling, wel moeten we ervoor zorgen dat de slijtage in het gewricht niet erger wordt.

In eerste instantie zal pijnstilling gegeven worden, dit om de hond zich comfortabeler te voelen en de ontstekingsreactie wat te verminderen. Hiervoor geven we mee een NSAID’s, zoals Loxicom® of Trocoxil®. Deze pijnstiller moet langdurig gegeven worden aan de hond, ongeveer een maand of drie tot levenslang. We moeten niet vergeten dat de hond altijd wel pijn ervaart van zijn slechte gewrichten.

Deze medicatie zal gecombineerd worden met een spierversterkende spuit. Met als doel de spieren rond het aangetaste gewricht sterker te krijgen, zodat meer stabiliteit verkregen wordt. Deze spuit zal na een maand herhaald moeten worden.

Daarnaast is gecontroleerde activiteit van de hond erg belangrijk. In het begin van een gewrichtsontsteking zal rust ervoor zorgen dat het gewricht de tijd krijgt om te herstellen. Hierna zal juist beweging van het gewricht ervoor zorgen dat deze niet verstijft. Dit houdt in voornamelijk rustige bewegingen, wandelen aan rechte stukken of zwemmen. Bruuske bewegingen, springen, traplopen, enz. worden afgeraden. Eventueel hydrotherapie kan behulpzaam zijn.

Om de behandeling compleet te maken, zal er gekozen worden voor een speciaal dieet. Deze bevat de juiste voedingsstoffen die de hond nodig heeft in combinatie met glucosamine en chondroitinesulfaat. Wanneer een ander dieet geen optie is, zijn de betreffende voedingssupplementen ook los te verkrijgen. Bewezen is dat ze zorgen voor een goede smering en versoepeling van de gewrichten en dit kan het ziekteproces vertragen. Ook rhus toxicodron, een homeopathisch middel, kan een bijdrage geven aan de behandeling.