Loading images...

Astma bij de kat / feline astma

Astma is een ontsteking van de luchtwegen voornamelijk van de bronchiën, dit zijn de vertakkingen van de luchtpijn in de longen. In de geneeskunde wordt dit bronchitis genoemd.  De ontsteking wordt niet veroorzaakt door een infectieus agens zoals een virus, bacterie of schimmel. Door een prikkel van buitenaf, ontstaat er een ontstekingsreactie in de wand van de bronchiën en gaan deze zwellen. Hierdoor vernauwen de luchtwegen en dit resulteert in een adem tekort en een reflex tot hoesten. Sigarettenrook, huisstofmijt of pollen kunnen een prikkel zijn waardoor astma kan ontstaan.
Bij de hond kent men geen allergische bronchitis.

De symptomen 

Hoesten is het voornaamste symptoom. Dit kan variëren van af en toe milde hoestklachten tot acute hoestbuien waarbij de kat erg benauwd wordt. Wanneer een kat last heeft van milde hoestklachten hoeft het daarnaast geen andere symptomen te vertonen. Ze kunnen een normaal actief leven leiden zonder beperkingen. In het ergste geval, vaak is dit tijdens een acute astmatische aanval, ademen katten met de bek open eventueel gecombineerd met een piepend geluid. Daarnaast kunnen ze een blauw gekleurde tong hebben en zitten ze stil. Het lichaam is op dat moment al zijn energie en kracht aan het richten op het ademen van de kat.

De diagnose 

Het kan soms nog best lastig zijn om astma te diagnosticeren. Katten met af en toe milde hoestklachten vertonen op lichamelijk onderzoek vaak geen afwijkingen. Ook wanneer de dierenarts goed naar de longen luistert, hoeft hij/zij geen abnormaliteiten op de longen te horen. Een kat met acuut matige hoestklachten kan ook last hebben van een luchtweginfectie. De symptomen en het ziektebeeld kunnen erg gelijkend zijn. Het enige verschil is dat een luchtweginfectie eerder van korte duur is en astma vaak langer aanhoudt, maar ook hier zijn geen maatstaven voor. De volgende stap in het onderzoek is een röntgenfoto maken van de borstkast. Hierbij wordt gekeken naar de tekeningen van het longbeeld en vertonen de longen vaak een typisch beeld.

De behandeling 

Waarom wordt niet iedere kat behandeld voor astma wanneer er een vermoeden is? De eerste keus van medicatie bij astma is een ontstekingsremmend medicijn, namelijk een corticosteroïd oftewel prednison. Dit medicijn heeft als voornaamste werking het remmen van het immuunsysteem. Daarnaast moet de dierenarts zeker weten dat er geen banale luchtweginfectie, veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels, aanwezig is. Aangezien prednison de weerstand van de kat doet dalen. En dat verergerd de infectie. Op lange termijn zijn deze medicijnen schadelijk voor de nieren en de lever en kunnen ze leiden tot suikerziekte. Bij katten die milde hoestklachten hebben en hiernaast nog goed kunnen functioneren in het leven, wordt er niet gekozen ze te behandelen. De behandeling is veel zwaarder en op lange termijn schadelijker dan de astma voor de kat. De eigenaar kan wel proberen om de prikkels uit de omgeving die aanleiding geven tot astma, zodanig te verminderen. We raden het sterk af te roken in de omgeving van uw kat, gebruik stofvrij kattenbedding in de kattenbak en gebruik geen tot weinig geurverspreiders (wc-verfrissers, potpourri of deze die in het stopcontact gaan). Ook overgewicht kan een rol spelen, dus afvallen tot ideaal gewicht is een pre. Mocht u zeer gemotiveerd zijn kan het helpen luchtzuiverende apparaten te plaatsen in uw huis (www.airfree.com)
Katten die erg benauwd zijn van een acute astma aanval beschouwen we als een spoedgeval en zullen direct naar de kliniek moeten komen voor stabilisatie. Ze worden in een zuurstofkooi geplaatst in een rustige omgeving, daarnaast krijgen ze vochtafdrijvers en de juiste medicatie om de luchtwegen weer vrij te krijgen. Als de kat stabiel is en weer normaal kan ademen, gaat het naar huis met langdurige medicatie. Een levenslange behandeling voor katten met astma bij katten kan met tabletten en kunnen daar heel oud mee worden. Al geruime tijd bestaat er naast de pillen tegen astma ook een puffer voor de kat. Hierbij wordt de medicatie tegen astma ingeademd en komt het direct op de plaats waar het probleem zich bevindt. Daarentegen moeten pillen door het maagdarmsysteem worden verteerd en de vrijgekomen stoffen via de bloedbaan vervoerd worden naar de longen. Het is dus begrijpelijk dat de medicatie via een puffer veel beter en sneller werkt en daarnaast op lange termijn minder schadelijk is voor het lichaam. In de praktijk hebben we meerdere katten die behandeld worden thuis met een puffer en wonderbaarlijk wennen zij hier heel snel aan en is de toediening makkelijker dan u denkt.