Loading images...

Auto Immune Hemolytische Anemie (AIHA)

Oftewel bloedarmoede door verkeerde antistoffen. Bij deze ziekte maakt het eigen lichaam antistoffen aan tegen de eigen rode bloedcellen. De rode bloedcellen worden onterecht gezien als gevaar en opgeruimd door het eigen afweersysteem. Het gevolg is bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen. Deze ziekte komt voor bij honden en katten van alle leeftijden. Bij de kat meestal de katers en bij de hond meestal de teefjes. Bij honden is bekend dat de volgende rassen vaker getroffen worden door AIHA: Old English sheepdog, Vizla, Schotse terriër, Cocker spaniël, mini Schnauzer, mini poedel, Ierse setter, Engelse springer spaniël, dobermann pincher en collies.

Er zijn vele factoren die AIHA kunnen veroorzaken (infecties, parasieten, tumoren, medicatie) maar in de meeste gevallen kan er geen oorzaak gevonden worden.

Doordat de patiënt bloedarmoede krijgt kan er minder zuurstof vervoerd worden door het lichaam en raakt het dier verzwakt. Dit heeft gevolgen voor vele systemen: weinig eetlust, vermoeid, moeite met ademen, braken en diarree. De slijmvliezen en het tandvlees krijgen een bleek-gelige kleur. Soms zijn er kleine rode puntjes zichtbaar in de huid en in de slijmvliezen (puntbloedingen).

Aan de hand van goed klinisch onderzoek van het dier en bloedonderzoek kan de dierenarts de diagnose AIHA bevestigen. De bloedarmoede kan het dier fataal worden door schade aan organen en diverse complicaties. Wanneer het dier in slechte conditie is, zal er een ondersteunende behandeling met infuus, medicatie en een of meerdere bloedtransfusies worden ingezet. In minder ernstige gevallen wordt er medicatie gegeven die het afweersysteem onderdrukt. Tussentijds zullen er regelmatig bloedcontroles nodig zijn om de bloedarmoede te monitoren.