Loading images...

Bloeddonoren gezocht

Er zijn momenten in de praktijk, dat wij dierenartsen bloed nodig hebben om onze patiënt te behandelen en mogelijks hun leven te redden. Bijvoorbeeld een hond die per ongeluk rattengif heeft opgegeten en hierdoor continu lijdt aan bloedverlies. Of een kat die een auto-immuunziekte heeft waardoor er een afbraak van rode bloedcellen ontstaat. In beide situaties kunnen de dieren ernstig ziek worden door een te laag gehalte aan bloed in het lichaam. Hiervoor zijn bloeddonoren nodig, net zoals in de humane geneeskunde. Helaas bestaat er in de diergeneeskunde geen bloedbank, waardoor wij zijn aangewezen zijn op het bloed van andere dieren. Dus ook onze kliniek is telkens weer op zoek naar bereidwillige baasjes, die hun dier ter beschikking stellen als bloeddonoren.

Welke huisdieren komen in aanmerking?

De hond

De ideale donor is een grote hond met een gewicht van minstens 30 kg en een leeftijd heeft van 1 tot en met 8 jaar. De hond heeft vanwege zijn grootte makkelijke bloedvaten om te hanteren en kan een ruime hoeveelheid bloed afstaan. Het dier mag niet extreem mager zijn of aan overgewicht lijden. Uiteraard moet het dier in een goede algemene gezondheid verkeren. Chronisch zieke dieren zoals suikerpatiënten, nierpatiënten en hartpatiënten zijn niet geschikt. De hond moet elk jaar gevaccineerd zijn voor hondenziekte, ziekte van weill en parvo. Ook een goed ontworming is een vereiste. Zelf mag de hond nooit een bloedtransfusie hebben gehad. Mocht de hond ingezet worden voor een bloedtransfusie, mag hij niet ziek zijn, niet onder behandeling staan van medicijnen en moet het hij minimaal twee weken van te voren zijn gevaccineerd. Naast de gezondheid is een zachtaardig, geduldig en handelbaar dier een grote pre. De reden hiervoor is dat we de donor niet willen verdoven noch kalmerende middelen willen toedienen tijdens de bloedafname. Wanneer de donor is van het vrouwelijk geslacht, mag ze niet drachtig zijn of pas drachtig zijn geweest.

De kat

De ideale donor voor de kat is tevens een dier van 1 tot en met 8 jaar met een minimaal gewicht van 4 kg. De kat moet in een goede gezondheid verkeren, dus dieren met een chronische ziekte zijn niet gewenst. Daarnaast moet de kat vrij zijn van kattenaids en virale leukemie. De kat moet in huis leven en moet elk jaar gevaccineerd zijn tegen kattenziekte en niesziekte. Ook is een goede ontworming vereist. De kat mag zelf ook nooit een bloedtransfusie hebben gehad. Op het moment van de donatie mag het dier niet ziek zijn of korter dan twee weken ervoor zijn gevaccineerd. Het spreekt voor zich dat de kat in kwestie rustig moet zijn, geduldig en zich goed laten hanteren. In tegenstelling tot bij de hond gebruiken we wel een vorm van kalmering bij de bloedafname. De vrouwelijke donor mag een nestje hebben gehad, maar ze mag uiteraard niet drachtig zijn op het moment van de donatie.

Wat gebeurt er als u uw dier opgeeft als bloeddonor

Als eerste zal er een grondig onderzoek plaats vinden of u dier gezond is. Dit gebeurt aan de hand van een aantal vragen over de gezondheid en een goed algemeen klinisch onderzoek. Het entingsboekje wordt nagekeken of uw dier wel op correcte wijze is gevaccineerd. Daarna zal er een algemeen bloedonderzoek uitgevoerd worden. We evalueren het algemeen bloedbeeld van uw dier en bepalen de lever-, nier- en suikerwaardes. Ook wordt wat bloed opgestuurd naar een laboratorium om de bloedgroep te bepalen. Als laatste meten we de bloeddruk en mogelijks kan er gekozen worden om een echo van het hart te maken. Het is erg belangrijk er zeker van te zijn dat u dier gezond is, anders ontstaan er risico’s voor uw dier en voor het dier dat het bloed moet gaan ontvangen. Al deze onderzoeken bieden wij gratis als service aan u, als tegenprestatie dat u uw dier ter beschikking stelt.

Wat als u dier bloeddonor is

Indien uw dier gezond wordt bevonden, mag het bloed afstaan. Ons doel is een kleine bloedbank te maken voor onze praktijk. Helaas is het bewaren van bloed erg gecompliceerd, daarom willen we graag een oproepsysteem ontwikkelen. Mochten we een dier in nood hebben, kan het mogelijk zijn dat u een telefoontje krijgt van ons, met de vraag om langs te komen met uw dier om bloed af te staan. Katten die erg opgewonden zijn of moeilijk te hanteren zijn, zullen eerst kalmeringsmiddelen toegediend krijgen. Een klein staal bloed wordt afgenomen om te bepalen hoeveel procent van het bloed uit rode bloedcellen bestaat. Dit doen we om er zeker van zijn dat op moment van bloed donatie uw dier geen tekort aan bloed gaat krijgen. Als alle lichten op groen staan, kunnen we een hoeveelheid bloed afnemen van uw dier en dit toedienen aan het dier in nood.

Mocht u geïnteresseerd zijn en zou u uw dier willen aanbieden als bloeddonor, neem dan contact met ons op of kom een keer langs.