Loading images...

Buitenland

Uw huisdier mee op reis, waar moet u aan denken?

1) de juiste documenten en vaccinaties

2) bescherming tegen parasieten

3) maatregelen tegen reisziekte

4) een veilig transportmiddel

1. Documenten & Vaccinaties

U dient zich te houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving van het land waar uw huisdier naartoe gaat. Voor de meest recente invoereisen kunt u terecht op de website van LICG. Ook kunt u uw vragen stellen aan een van onze assistentes.

Kijk hier voor de invoereisen per land.

Let op!

  • Uw huisdier dient gechipt te zijn voordat de rabiësvaccinatie wordt gegeven (zelfde dag mag ook)
  • Uw huisdier dient in het bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij onze kliniek.
  • U moet rekening houden met de regels van alle landen waar u doorheen reist, dus niet alleen de eindbestemming.
  • U heeft te maken met wachttijden van bijvoorbeeld de vaccinatie en eventueel aanvullend bloedonderzoek. Voor de rabiësvaccinatie geldt bijvoorbeeld een inwerktijd van minstens 21 dagen. Voor sommige landen waar aanvullend bloedonderzoek nodig is, betekent dit dat u zelfs een aantal maanden bezig bent om aan alle eisen te voldoen! Informeer dus ruim op tijd naar de invoereisen.
  • Dieren jonger dan 3 maanden kunnen niet gevaccineerd worden tegen rabiës, waardoor veel landen deze dieren niet toelaten.

Nieuwe regels Frankrijk Recent heeft Frankrijk de regels voor sommige hondenrassen flink aangescherpt. Dat betekent in de praktijk dat uw Rottweiler, Tosa, Boerboel of American Staffordshire terriër (“pitbullachtige”) niet mee kan, zelfs niet als uw hond een officiële FCI stamboom heeft! Ook andere landen kennen dergelijke regels, zoals Spanje en Noorwegen. Kijk voor meer informatie op Invoereisen Frankrijk

2. Bescherming tegen parasieten

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Uw huisdier kan op vakantie dan ook besmet raken met deze parasieten. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hartworm (Dirofilaria Immitis)

Hartworm komt in grote delen van Europa voor met name in het Middellandse Zee gebied. Uw huisdier raakt geïnfecteerd door een steek van een besmette mug. Hierdoor komen kleine larfjes in de bloedbaan terecht. Deze larfjes kunnen uitgroeien tot lange volwassen wormen die zich nestelen in het hart of de longslagaders. Daardoor ontstaan ernstige klachten. Ook zorgen de volwassen wormen voor de productie van duizenden nieuwe larfjes. Uw huisdier behandelen met Milbemax op de dag van thuiskomst en 1 maand daarna, is voldoende om problemen te voorkomen. Verblijft u langer dan 1 maand in een besmet gebied, dan moet u uw huisdier 1x per maand op het vakantieadres behandelen met Milbemax, op de dag van thuiskomst en maand daarna.

Ziekte van Lyme en Babesiose

Als uw bestemming in Europa ligt dan is een goede tekenpreventie noodzakelijk. In vrijwel heel Europa, maar met name ten zuiden van Parijs is de kans groot dat de teken deze ziektes bij zich dragen en deze overbrengen op uw huisdier. Bij babesiose wordt uw huisdier doodziek, krijgt hoge koorts en gaat rood plassen.de ziekte van Lyme openbaart zich met griepachtige verschijnselen en kreupelheid. Met een spray of tekenband is uw huisdier goed beschermd.

Leishmania

In alle landen rondom de Middellandse zee komen zandvliegjes voor die met name in de schemer actief. zijn. Deze zandvliegjes kunnen de ziekte leishmania overbrengen. Na besmetting kan het jaren duren voordat de ziekte tot verschijnselen leidt. Bij de huidvorm zien we kaalheid, schilfering en korstjes. De algemene vorm van leishmania tast ook allerlei organen aan. Leishmaniose is niet te genezen maar wel goed onder controle te houden met medicatie. Preventie is ook hier erg belangrijk! Bescherm uw huisdier met een Scalibor halsband en laat uw huisdier met schemer zoveel mogelijk binnenshuis.

3. Maatregelen tegen reisziekte

Wat is reisziekte precies? De hersenen krijgen teveel signalen vanuit het evenwichtssysteem. Angst en onrust versterken andere prikkels, uw huisdier wordt misselijk en gaat braken. Heeft uw huisdier last van reisziekte, dan kunt u aan de balie een middel krijgen wat reisziekte voorkomt. Zorg ook voor voldoende frisse lucht tijdens de reis, regelmatig pauze en op tijd kleine beetjes water.

4. Een veilig transportmiddel

Een goede transportkooi (bench), verplicht in trein en vliegtuig, is ook de veiligste manier van vervoer indien uw gaat reizen met de auto. Uw huisdier heeft genoeg ruimte, zit rustig en igv een ongeluk kan het niet zomaar ontsnappen. Laat bovendien uw huisdier NOOIT alleen achter in de auto, ook niet als het niet zo warm lijkt.