Loading images...

Castreren en steriliseren van konijntjes

Het is algemeen bekend dat honden en katten worden geopereerd aan de voortplantingsorganen, maar ook bij konijnen is dit een verstandige beslissing. Konijnen zijn namelijk erg hormonaal actief en vruchtbaar vanaf 3-5 maanden leeftijd.

Redenen om een rammelaar te castreren zijn:

  • konijnhet voorkomen van nakomelingen
  • agressief hormonaal gedrag naar soortgenoten of eigenaar
  • hormonale plasproblemen zoals sproeien

Redenen om een voedster te steriliseren zijn:

  • het voorkomen van ongewenste zwangerschap
  • het voorkomen van schijnzwangerschap
  • hormonale agressiviteit en abnormale gedragingen naar soortgenoten
  • hormonale plasproblemen
  • het voorkomen van ziektes aan het vrouwelijk geslachtsapparaat, zoals baarmoederontsteking en baarmoederkanker

We zeggen dat we een vrouwtje steriliseren, maar dit is in de medische wereld niet de juiste term. Tijdens de operatie verwijderen we beide eierstokken en de volledige baarmoeder, dit heet bij zijn juiste naam castreren. Maar om geen verwarringen te scheppen houden we het simpel: vrouwtjes steriliseren we en mannetjes worden gecastreerd.
Beide operaties kunnen gedaan worden vanaf een leeftijd van 6 maanden.  Dit betekend dat konijntjes voor de operatie al vruchtbaar zijn. We adviseren daarom ook sterk, konijnen voor de operatie apart te huishouden. Zeker wanneer ze van een ander geslacht zijn. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje.

Castratie van  de rammelaar gebeurt onder algehele anesthesie door middel van een injectie. De operatie is van korte duur. Aan het einde krijgt het konijn een injectie zodat het diertje snel weer wakker wordt. Naast een algehele anesthesie zal het operatie gebied plaatselijk verdoofd worden. De testikels worden verwijderd via een huidsnede, deze zal met een oplosbaar hechtmateriaal dicht gehecht worden.

De sterilisatie van een voedster is iets meer ingrijpender. Hierbij brengen we het konijn onder narcose door middel van injectie, daarnaast gebruiken we gasnarcose om het zo veilig mogelijk te houden. Het vrouwelijk geslachtsorgaan zit in de buik, deze wordt met een kleine incisie geopend. We verwijderen heel het orgaan, namelijk de beide eierstokken en de volledige baarmoeder. Na de operatie wordt de buikwand dicht gehecht en de huid geplakt.

Alle konijntjes die bij ons geopereerd worden, worden goed in de gaten gehouden na de operatie. Direct na de operatie leggen we de dieren op een kruik zodat ze snel weer op temperatuur komen. Daarnaast worden ze elk half uur getemperatuurd tot ze de juiste lichaamstemperatuur hebben. Knaagdieren koelen snel af tijdens een operatie doordat hun maagdarm systeem stil komt te liggen, maar wanneer ze wakker worden en te veel stress ervaren kunnen ze het ook te warm krijgen. Wanneer het konijn wakker is staat er meteen voer en water tot hun beschikking. Erg belangrijk is het voor het konijn dat het weer direct gaat eten en het maagdarm systeem actief wordt.
Na een operatie krijgen de konijnen een antibioticum en een pijnstiller, soms kan het zijn dat er medicatie mee naar huis wordt gegeven voor de nabehandeling.

Baarmoederkanker

Baarmoedertumoren ontstaan vaker bij konijnen dan men denkt. In de literatuur wordt beschreven dat vrouwtjes boven de 4 jaar, een kans van 50-80 % hebben deze ziekte te krijgen. Ook in de praktijk zien we deze aandoening vaak bij oudere voedsters. Het is altijd een kwaadaardige vorm van kanker. Met als gevolg uitzaaiingen van de kanker in het lichaam, voornamelijk de longen worden aangetast.  In dit late stadium kunnen wij de konijntjes niet meer opereren en is de prognose erg slecht.