Loading images...

Cavia met jeuk

Samen met konijnen, ratjes en hamsters worden cavia’s steeds vaker als huisdier gehouden. Ze zijn gemakkelijk te huisvesten, vragen geen erg intensieve verzorging en hebben een hoge knuffel- en aaibaarheidsfactor. Hierdoor komen er ook steeds meer cavia’s bij de dierenarts terecht. Naast de bekende tand- en spijsverteringsproblemen, is ook jeuk een vaak voorkomende klacht.

Net zoals honden en katten kunnen ook cavia’s allerlei parasieten of schimmels krijgen. Vaak brengen ze dit al mee vanuit de dierenspeciaalzaak. Ook stress en overpopulatie werken deze problemen in de hand. Af en toe ligt de oorzaak bij een nieuwe baal hooi of stro waarin enkele mijten of schimmels wisten te overleven.

In alle gevallen valt het de eigenaar op dat zijn nieuwe huisdier plots kaal wordt en zich voortdurend krabt, soms zelfs tot bloedens toe. Hierdoor krijgt hij kale plekken en korsten. Bovendien kunnen deze wonden ook nog eens geïnfecteerd geraken. Afhankelijk van de locatie van de letsels kan de dierenarts zich vaak al een idee vormen over welk probleem het gaat. Zo komen schimmels vaak eerst aan het snoetje voor, terwijl de parasieten eerder achteraan zitten.

Een definitieve diagnose kan pas gesteld worden door verder onderzoek. Hiervoor zal de dierenarts een afkrabseltje maken of enkele haren plukken. Mijten, luizen en vlooien (of hun eitjes) worden zo vaak zichtbaar onder de microscoop. Indien er aan schimmel gedacht wordt, zal er een cultuurtje ingezet worden.

Parasitaire infecties zijn gelukkig vrij eenvoudig te behandelen! Hiervoor geven wij een injectie met een parasieten-dodend middel. Deze injectie wordt na 10 dagen nog eens herhaald. Indien uw cavia schimmel heeft, zal u hem moeten gaan wassen met een speciale shampoo.

In alle gevallen is het erg belangrijk dat u alle aangetaste diertjes behandeld en dat ook de kooi goed ontsmet wordt om herbesmetting te vermijden. Vaak zal de dierenarts vragen om even op controle te komen om zeker te zijn dat het probleem opgelost is.

Belangrijk om weten, is dat sommige van deze problemen “zoönosen” zijn; dit betekent dat zij ook bij de mens problemen kunnen veroorzaken. De belangrijkste hierbij zijn de schimmels die bij ons tot de zogenaamde ‘katharinawielen” leiden. Ook Trixacarus caviae (een bepaalde mijtsoort) kan tijdelijk bij de mens bijten met jeuk en rode puntjes tot gevolg.

Jeuk is vooral een vervelend probleem wat tot erge letsels kan leiden indien er niets aan gedaan wordt. Wanneer u er echter snel bij bent en de cavia goed behandeld kan worden, zullen de problemen vrij snel opgelost zijn zodat u weer lekker met uw huisdiertje kan knuffelen.