Loading images...

Cavia voeding

De menukaart van een cavia

Cavia’s hebben een uniek spijsverteringsstelsel. Dit spijsverteringsstelsel is totaal anders dan die van honden en katten. Zelfs op bepaalde punten is hun spijsverteringsstelsel anders dan die van andere knaagdieren. De darmen van een cavia moeten constant in beweging blijven. Deze beweging wordt gestimuleerd door continu voer op te nemen. In het wild levende cavia’s eten daarom zon 40 tot 50 kleine maaltijden per dag. Je kunt wel zeggen dat een cavia onverzadigbaar is. Het grootste gevaar voor een cavia is het stil komen te liggen van de darmen, hier kunnen ze erg ziek van worden en zelfs van overlijden. Het is dus erg belangrijk te weten wat een cavia dagelijks nodig heeft en wat een gezonde voeding inhoud.

Grassen en kruiden

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, daar leven ze voornamelijk van grassen en kruiden. Dit zijn daarom ook de hoofdbestanddelen van een gezonde voeding. In Nederland kan het nog wel eens moeilijk zijn om geschikte grassen en kruiden te vinden. Langs de berm zijn de planten vaak vervuild door uitlaatgassen, gras wat gemaaid is door een grasmaaier kan olieresten bevatten en in de wei leven heel veel parasieten. Ook zijn niet alle gras- en kruidsoorten gezond voor de cavia. Voorbeelden van giftige kruiden zijn: boterbloemen, lelietje-van-dalen en klimop. Wilt u veilig verse grassen of kruiden voeren aan uw cavia, dan kunt u beter kiezen voor leeuwentand, madeliefjes en paardenbloembladeren. Naast verse planten kan er ook hooi gevoerd worden aan de cavia. Hooi bevat een grote hoeveelheid ruwe vezels, waardoor het spijsverteringsstelsel extra gestimuleerd wordt om te werken. Tevens moet een cavia erg lang op hooi knagen voordat het ingeslikt kan worden, dit zorgt ervoor dat de cavia bezig is en geeft slijtage van tanden en kiezen. Er zitten dus veel voordelen aan het voeren van hooi. Let er wel op dat het hooi wat gevoerd wordt van goed kwaliteit is, deze moet fris groen eruit zien, kruidig ruiken, droog, maar mag niet stoffig zijn.

Vitamine C

Het grootste verschil tussen cavia’s en andere knaagdieren is, dat een cavia geen vitamine C aan kan maken in het lichaam. Vitamine C is een noodzakelijke bron voor het lichaam en zorgt voor de opbouw van weefsels. Hierdoor moet de cavia zijn behoefte aan vitamine C halen uit het voer wat hij eet. In het wild levende cavia’s halen al hun vitamines uit het gras en de kruiden die ze eten. Cavia’s die als huisdier gehouden worden krijgen vaak een minder uitgebalanceerd voer. Daarom raden wij sterk aan vitamine C als voedingssupplement bij het voer te geven.

Groente en fruit

Om de voeding zo gevarieerd mogelijk te houden is het verstandig om de cavia dagelijks kleine beetjes groenten en fruit te voeren. Veel variatie hierin is goed, zo voorkom je eenzijdigheid van de voeding en kun je een voedingsstoffentekort voorkomen. Groentes die goed zijn voor cavia’s zijn bijvoorbeeld: paprika, witlof, andijvie, bleekselderij, komkommers en het loof van wortels. Wortels zelf bevatten net als fruit een grote hoeveelheid suiker en kunnen een oorzaak zijn voor buikpijn en diarree. Daarom zijn niet alle fruitsoorten geschikt en mogen ze slechts één keer per week aangeboden worden aan de cavia. Verantwoorde stukjes fruit zijn: appel, peren, kiwi, aardbeien en aalbessen. Groente en fruit bevatten veel vitamine C zoals bekend, maar de hoeveelheid die er in zit kan erg schommelen. Vooral in de winter bevatten ze een te laag gehalte aan vitamine C, waardoor het voeren van voedingssupplementen toch nog noodzakelijk is.

Cavia droogvoer

Belangrijk is te kiezen voor een goed kwalitatief droogvoer. Vaak bestaat caviavoer uit meerdere bestanddelen, hiervan zijn de pallets het belangrijkst. Daarin zitten alle vitamines en mineralen die een cavia nodig heeft. Andere bestanddelen zoals de groene en oranje gekleurde brokjes, zijn voornamelijk heel erg lekker, maar niet erg voedzaam. Sommige cavia’s eten alleen de lekkere stukjes uit het voer, dit kan op lange termijn niet goed zijn voor de gezondheid. Een goede keus droogvoer voor een cavia, kan het beste bestaan uit alleen maar pallets. Geef een cavia niet meer dan 20 gram droogvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag, want ook een cavia kan te dik worden.