Loading images...

Chipidentificatie

LET OP: VANAF 1 APRIL 2013 IS CHIPPEN VAN HONDEN VERPLICHT!!!

Alle pups moeten dan binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier wil de staatssecretaris van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken. De verplichting komt er op neer dat alle pups bij de fokker gechipt worden. (bron: LICG)

PuppySinds een paar jaar is het mogelijk om dieren via een chip van een identificatie(nummer) te voorzien. Deze methode is in hoog tempo de tatoeage aan het vervangen. Sterker nog, in Nederland wordt er niet meer getatoeëerd. De chip is een klein stukje elektronica ter grootte van een rijstkorrel dat onder de huid wordt ingebracht. Dit gebeurt via een holle injectienaald. De chip wordt afgelezen via een reader. Via een centrale databank is 24 uur per dag op te vragen waar het dier met deze identificatie thuishoort. Sinds 1 januari 1998 worden alle pups van rashonden gechipt door de Raad van Beheer. Maar heeft uw huisdier geen chip, dan kunt u bij uw dierenarts deze laten inbrengen.

Ook in Dierenkliniek Maaspoort worden er elke dag huisdieren gechipt. Dit kan gewoon tijdens het spreekuur of op afspraak. Het chippen is niet pijnlijker dan de jaarlijkse vaccinatie! Op een registratieformulier worden alle gegevens ingevuld en dit wordt opgestuurd naar de Nederlandse databank voor gezelschapsdieren. De databank slaat deze gegevens op in een computersysteem en koppelt daaraan het nummer van de chip. Een chip zorgt ervoor dat huisdieren die vermist of gewond zijn weer snel bij de eigenaar terug kunnen komen. Het bewijs van eigendom is in het dier aanwezig.

Alle dierenartsen, dierenambulances en asiels zijn in het bezit van een reader. Wordt er een huisdier zonder eigenaar binnengebracht dan kan de chip worden afgelezen en via een telefoontje naar de databank is de eigenaar achterhaald.

Dit is een van de voordelen boven een tatoeage. Bovendien is het inbrengen van een chip pijnloos, is het niet ontsierend voor uw huisdier en kan het nummer niet veranderd worden. Tenslotte nog een laatste opmerking: een chip kan niet gaan ‘wandelen’ in uw huisdier. Door een speciale coating verkleeft de chip binnen enkele uren met de omgeving. Heeft u vragen of wilt u uw huisdier laten chippen, dat kan. Het team van Dierenkliniek Maaspoort staat voor u klaar!

Is uw huisdier reeds gechipt? Wees er dan zeker van dat uw gegevens juist zijn! Controleer de gegevens op http://www.chipnummer.nl. Het nummer vindt u in het dierenpaspoort.