Loading images...

Ziekte van Addison

De ziekte van Addison ontstaat doordat de bijnierschors onvoldoende functioneert. Hierdoor ontstaat er een tekort aan de hormonen minerale- en glucocorticosteroïden. De mineralocorticosteroïden (o.a. Aldosteron) zorgen voor de mineralen- en waterhuishouding in het lichaam en de handhaving van de bloeddruk. De glucocorticosteroïden (o.a. cortisol) zijn belangrijk voor de stofwisseling vooral in stressvolle situaties. Tijdens een stressvolle situatie voor het lichaam maken de bijnieren glucocorticosteroïden aan zodat het lichaam in staat is met deze situatie om te gaan.

De ziekte van Addison is meestal een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je eigen afweersysteem zich richt tegen de bijnierschors en dat deze dus onvoldoende of niet meer kan functioneren. Dieren die behandeld zijn voor de ziekte van Cushing kunnen ook het beeld van Addison laten zien.

Symptomen

De symptomen van deze ziekte zijn zeer vaag. Ze kunnen bijvoorbeeld lijken op maag-darmklachten of nierfalen. Meestal gaat het ziekteverloop geleidelijk en heeft het dier af en toe periodes met vage klachten. Het dier wordt uiteindelijk met spoed aangeboden als het in een acute Addison crisis terecht komt. Het huisdier is dan sloom, braakt, trilt, heeft diarree en buikpijn. Bij algemeen lichamelijk onderzoek op de kliniek blijkt dan verder dat het dier is uitgedroogd en een langzame, zwakke pols heeft.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het maken van een ECG (hartfilmpje) wat een specifiek patroon laat zien en door bloedonderzoek. In het bloed is het kalium gehalte extreem hoog. Wanneer er een vermoeden is dat Addison een rol speelt kan er een ACTH stimulatie test worden gedaan om deze ziekte aan te tonen.

Is de diagnose definitief gesteld dan komt het bericht dat Addison niet te genezen is maar wel te behandelen. De behandeling is levenslang en bestaat uit het geven van hormonen (corticosteroïden) zodat het tekort aan bijnierschors hormonen wordt opgeheven en zout. Het lichaam kan dan weer normaal functioneren.

Addison crisis

Wanneer een patiënt in een Addison crisis terecht komt, is dit een spoedgeval, het is namelijk een levensbedreigende situatie. Het dier krijgt een infuus met de medicatie totdat het weer zelfstandig eet en drinkt. Daarna wordt overgegaan op medicatie in de vorm van tabletten met corticosteroïden en zout. De eerste controle vindt plaats na 3 weken en daarbij wordt via bloedonderzoek het natrium en kalium gehalte gecontroleerd. De medicatie kan indien nodig worden aangepast. Hierna vindt 1x per half jaar deze controle plaats of vaker indien nodig.

Belangrijk

De doseringen van de medicatie moeten worden aangepast in stress situaties zoals koorts, chirurgie, trimmen, verhuizingen of een verandering in de dagelijkse routine De glucocorticosteroïden moeten dan op aanwijzing van de dierenarts verhoogd worden.

Levensverwachting

Met de ziekte van Addison is goed te leven. In de meeste gevallen reageren de dieren goed op de behandeling en kunnen ze een normaal leven leiden. Het trouw ingeven op gezette tijden van de medicatie is hierbij een voorwaarde!