Loading images...

Fretten

De populariteit van dit kleine, interessante diertje als huisdier is nog steeds stijgende. Daarom deze keer informatie en tips over de fret.

De fret is een roofdiertje dat behoort tot de marterachtigen, hij stamt af van de bunzing. Al eeuwen geleden is de fret gedomesticeerd. Hoewel hij eerst vooral als hulpje bij de jacht werd gebruikt, is hij de laatste decennia vooral een huisvriend. De fret is dus geen wild dier meer en kan niet zelfstandig in de natuur overleven.
Het is geen wonder dat de fret mensen zo aanspreekt. Voor hun komische gedrag en hun speelse aard zijn al velen overstag gegaan. Ze bezitten een aansprekende intelligentie, zijn ontzettend nieuwsgierig en nergens bang voor. Ze slapen erg veel, meestal na het eten. Hoewel de bunzing een nachtdier is heeft de fret zijn ritme aan de mens aangepast en speelt overdag.
Heb je eenmaal gekozen voor een fret, zorg dan eerst voor goede huisvesting. Fretten slapen veel (75 % van de dag), maar de fret moet wel minstens elke dag  een uur vrijuit kunnen spelen en rennen buiten de kooi. In de kooi moet een eet-, speel-, toilet-, en slaapgedeelte aanwezig zijn. Fretten zijn goed zindelijk en doen hun behoeftes op de kattenbak. Het grit mag niet te stoffig (irritatie van neus en keel). Dit geldt ook voor het strooisel. Een donker, beschermd plekje is hun liefste slaapplaats. Ook katoenen hangmatjes en slaapzakjes vinden ze prettig. Fretten kunnen zowel binnen als buiten vertoeven, maar let op in de zomer want ze kunnen niet tegen temperaturen boven 30°C.
Fretten kunnen het beste gevoerd worden met speciaal frettenvoer of kittenvoeding van goede kwaliteit. Ze eten verdeeld over de dag kleine beetjes i.v.m. hun snelle spijsvertering. Brokjes verdienen de voorkeur om zo het gebit gezond te houden (tandsteen). Als extra toevoeging kan dagelijks nutrigel worden gegeven.
De fret die van jongsaf aan in nauw contact met de mens is opgegroeid, is een prettig en aanhankelijk huisdier. Bij aanschaf van een fret kan het best een pup van 6-8 weken worden genomen. De keuze van een mannetje of vrouwtje  hangt af van de persoonlijke voorkeur. Als de fret 2 weken bij u in huis is laat hem dan nakijken door de dierenarts. Deze controleert de pup (oormijten, vlooien!!) en ent hem in voor hondeziekte, wat na 1 maand herhaald moet worden. Daarna is het enten tegen deze besmettelijke ziekte eens in de 2 jaar nodig. Voor een fret is deze enting zeer belangrijk, daar ze extra gevoelig zijn voor het hondenziekte virus en hieraan dood kunnen gaan.
Een jonge fret moet worden opgevoed. Ze kunnen eventueel getraind worden om simpele commando’s op te volgen. Met behulp van een tik met een opgerolde krant, kan worden afgeleerd wat niet mag. Tevens kunnen ze leren lopen aan een riempje.
Als afstammeling van de bunzing staat de fret bij sommigen bekend als een stinkend dier. Dat is niet helemaal onterecht; een ongecastreerd mannetje kan behoorlijk stinken en een fret die zijn anaalklieren leegt, is een kleine ramp voor de fijnproever. Echter voordat fretten in de puberteit komen (6 maanden) hebben ze een acceptabele lichaamsgeur. Daarna zal door sterilisatie of castratie de lichaamsgeur voor 90% verdwijnen. Voor vrouwtjes is er nog een reden voor sterilisatie. Als zij niet gedekt worden kunnen ze wel een half jaar loops blijven waardoor een beenmergdepressie kan ontstaan (bloedarmoede).