Loading images...

Geboortebeperking bij de hond

Sterilisatie van de teef

Teefjes worden normaal gesproken 2x per jaar loops. De eerste loopsheid kunt u verwachten tussen de 6 en 9 maanden. Grote hondenrassen worden later voor de eerste keer loops dan kleine rassen. Het meest opvallende verschijnsel is uitvloeiing uit de vulva. De loopsheid duurt ongeveer 3 weken en is eerst helderrood van kleur en gaat over naar doorzichtig. Rond de twaalfde dag na het begin van de loopsheid wordt de teef aantrekkelijk voor reutjes, de teef wil zich dan ook laten dekken. Reuen kunnen al eerder interesse tonen, maar worden tot het juiste moment afgewimpeld door het teefje. Zij geeft dus zelf aan wanneer het juiste dekmoment daar is en er de meeste kans is op een bevruchting. Na de dekking volgt als alles goed gaat een dracht van 63-65 dagen. Het aantal pups wat geboren gaat worden varieert van 1 (kleine rassen) tot wel 16 (grote rassen).

Indien u zeker weet dat u geen nestje wilt van uw hond, dan is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keuze. Dit kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden. Deze ingreep zorgt voor een aangenamere en gezondere huisgenoot. Hieronder hebben we de voor en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen

Een aangenamer huisdier

 • Geen loopsheden meer
 • Geen kans op ongewenste dekking/dracht
 • Minder weglopen op zoek naar een geschikte reu
 • Geen last meer van opdringerige reuen
 • Aanhankelijke en makkelijker in omgang met mensen maar ook met andere honden

Een gezonder huisdier

 • Minder kans op kwaadaardige melkklier tumoren (borstkanker). Onderzoek heeft uitgewezen dat na elke loopsheid de kans groter wordt dat een teef door de blootstelling aan hormonen melkliertumoren ontwikkeld.
 • Minder kans op suikerziekte
 • Geen kans meer op baarmoederontsteking (25% van de ongesteriliseerde teefjes krijgt hier vroeg of laat last van, wat in de meeste gevallen uitdraait op een spoedoperatie)
 • Geen kans meer op schijnzwangerschap
 • De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde teef neemt met ongeveer 2 jaar toe

Nadelen

Onomkeerbaarheid

 • De ingreep is onomkeerbaar, een herstel operatie is niet mogelijk

Gewichtstoename

 • Na sterilisatie kan een teefje de neiging hebben tot overgewicht omdat in sommige gevallen het stofwisselingsniveau trager wordt. Regelmatig wegen en aanpassing van het dieet indien nodig, zijn een prima oplossing. Het is een fabeltje dat een hond slomer wordt na sterilisatie, juist het overgewicht (wat makkelijk te voorkomen is) zorgt hiervoor.

Urine-incontinentie

 • Na sterilisatie bestaat er een zeer geringe kans op urine-incontinentie. Dit is echter goed met medicatie te behandelen.

Verandering van de vachtstructuur

 • Bij langharige honden en dan met name bij de cockerspaniel, afghaanse windhond en de new foundlander kan de vachtstructuur veranderen. De vacht wordt dan dikker en krijgt meer krullen. Echter bij de meeste honden treedt dit fenomeen niet op.

De operatie

Eigenlijk is het juister om van castratie ipv sterilisatie te spreken. Sterilisatie komt voort uit de humane geneeskunde en betekent het onderbinden van de eileiders. Bij honden wordt altijd een castratie uitgevoerd dwz het geheel verwijderen van de eierstokken (en de baarmoeder indien afwijkend), hiermee is het teefje niet alleen onvruchtbaar(steriel) geworden maar ook de productie van geslachtshormonen wordt stilgelegd. In de volksmond is echter sterilisatie de meest gebruikte term.

Sterilisatie is een standaard ingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een klein sneetje in de buik gemaakt thv de navel, hierdoor worden de eierstokken en als het nodig is de baarmoeder verwijderd. De wond wordt gesloten, de huid als laatste met onderhuidse hechtingen of wondlijm. Hierdoor is een kap niet nodig. Nog diezelfde dag kan uw huisdier weer naar huis. Pijnstillers, antibiotica (indien nodig), operatie verslag en uitleg over de nazorg krijgt u mee als u uw teefje komt ophalen. 2 en 10 dagen na de ingreep zien wij jullie terug voor controle.