Loading images...

Grasaren, een spoedgeval

Grasaar

Grasaar

Grasaren zijn de bloeiende vormen van gras (er zit zaad in) en komen dus voor in lang gras. Denk dan aan bermgras en hooigras. Vergelijkbaar met korenaren hebben ze lange stekelige haren, die allemaal één kant opgroeien. De onderkant van de grasaar is puntvormig en scherp.

Door de vorm van de grasaar kunnen de aren makkelijk op onze huisdieren blijven zitten. Vooral langharige honden zijn kwetsbaar.

Door bewegingen van het dier kan de grasaar lichaamsdelen inkruipen (vandaar dat ook naam ’kruipertje’ gebezigd wordt).

Waar kunnen we grasaren zoal aantreffen?

1. Het meest voorkomend is tussen de tenen. De grasaar kan de huid doorprikken en een zwerftocht maken in de onderpoot. In een vroegtijdig stadium zien we dat het dier gaat likken aan de tenen; er is een plaatselijke pijnlijke zwelling met een kleine opening waar wat bloederig vocht uitkomt.

2. Gehoorgang: het dier heeft acute jeuk aan één oor, krabt veel, laat het oor hangen. Er kan een vieze geur uit het oor komen.

3. Oog: van het een op het andere moment heeft het dier een gezwollen, rood, pijnlijk oog, dat meestal gesloten is.

4. Neus: het dier is acuut gaan niezen, wrijft veel met neus over de vloer en in later stadium een etterige (eenzijdige) neusuitvloeiing.

5. Op de buik- of borstwand: in eerste instantie een dikte, die wat pijnlijk aanvoelt, later met bloederige en pussende uitvloeiing.

Het zal duidelijk zijn dat in alle gevallen zo snel mogelijk de dierenarts geraadpleegd moet worden, die met spoed probeert de grasaar te verwijderen. Complicaties hierbij zijn: de grasaar is door de enorme zwelling niet meer te vinden, een geperforeerd trommelvlies met binnenoorontsteking, perforatie van het ooghoornvlies met blijvende blindheid als gevolg.

Vooral het voorjaar is het meest risicovol. Dus heeft uw dier acuut een dikte bij de tenen, eenzijdig een gezwollen oog, eenzijdig oorjeuk, ga dan meteen naar de dierenarts. Dit is een spoedgeval!

Preventief is het verstandig om uw dier niet te laten spelen in lang gemaaid gras en na uitlaten de vacht goed te inspecteren op de kruipertjes.