Loading images...

Hyperaldosteronisme bij de kat

Wat is aldosteron?

Naast de nieren liggen de bijnieren, ieder dier heeft twee nieren en twee bijnieren. De bijnieren produceren verschillende hormonen, zoals onder andere het stresshormoon cortisol en hormonen waarvan later geslachtshormonen worden gemaakt. Aldosteron is een ander hormoon wat ook door de bijnieren wordt gemaakt. Wanneer er sprake is van een lage bloeddruk wordt er extra aldosteron gemaakt. Via een uitgebreid proces zorgt aldosteron voor het samenknijpen van de bloedvaten en het behoud van vocht in het lichaam waardoor de bloeddruk weer stijgt. Daarnaast zorgt aldosteron ook voor een normaal niveau van kalium in het bloed. Kalium is een belangrijke  stof die zorgt voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Als kalium hoog is wordt er meer aldosteron gemaakt waardoor er meer kalium met de nieren in de urine wordt uitgescheiden. Op deze manier zorgt aldosteron dat er weer een normaal niveau van kalium wordt bereikt.

Wat is hyperaldosteronisme?

Bij hyperaldosteronisme wordt er teveel aldosteron gemaakt door de bijnieren. Dit is het gevolg van een tumor van de bijnier of door een goedaardige verdikking van beide bijnieren. Het overschot aan aldosteron zorgt dat er meer kalium wordt uitgescheiden door de nieren. Hierdoor zal een laag niveau van kalium optreden wat leidt tot spierzwakte (waardoor de kat zijn kop niet meer omhoog kan houden), en een dronkemansgang. Een ander gevolg van teveel aldosteron is dat er meer vocht wordt vastgehouden waardoor de bloeddruk stijgt. Hierdoor kan er schade ontstaan aan organen als de hersenen, nieren, ogen en het hart.

Hoe kan hyperaldosteronisme worden getest?

Met name wanneer de kat een te hoge bloeddruk en te laag kalium heeft moet gedacht worden aan hyperaldosteronisme. Echter hoeft kalium niet altijd verlaagd te zijn. Er wordt bloed afgenomen en onderzocht door een laboratorium om te onderzoeken of aldosteron verhoogd is.

Mijn kat heeft hyperaldosteronisme, wat nu?

Wanneer het laboratorium heeft bevestigd dat hyperaldosteronisme speelt moet er gezocht worden naar de oorzaak. Hiervoor zal gekeken moeten worden naar de bijnieren door middel van een echo of een CT-scan. Indien een tumor van de bijnier de oorzaak is en deze is niet uitgezaaid naar andere organen, dan is het verwijderen van die bijnier met een operatie de juiste behandeling. Wanneer er sprake is van een goedaardige verdikking van beide bijnieren kan er medicatie gegeven worden. Deze medicatie bestaat uit een aldosteron-receptor-blokker waardoor aldosteron minder werkzaam wordt, een bloeddrukverlager en eventueel extra kalium in het voer wanneer kalium in het bloed te laag is.