Loading images...

Kanker

Kanker bij huisdieren komt helaas regelmatig voor. Bij ratten en muizen is kanker zelfs

doodsoorzaak nummer een. Zelden is kanker bij ratten en muizen te genezen omdat vaak al uitzaaiingen in de longen aanwezig zijn.

Bij konijnen is bekend dat 80% van de vrouwtjes (voedsters) kanker aan de baarmoeder hebben. In een vroeg stadium is verwijderen van de baarmoeder mogelijk. Het beste is echter om het konijn op vroege leeftijd te steriliseren, want uit onderzoek blijkt dat gesteriliseerde konijnen geen baarmoederkanker kunnen krijgen.

Bij honden en katten kennen we een groot aantal verschillende vormen van kanker. De laatste jaren is veel vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker. Er zijn zelfs dierenartsen, die zich gespecialiseerd hebben in kankertherapie. Dierenkliniek Maaspoort onderhoudt goede contacten met deze dierenartsen, zodat tijdige verwijzing mogelijk is. Gelukkig kunnen we zelf ook veel doen. We denken dan aan het chirurgisch verwijderen van huidgezwellen, melkkliergezwellen en baarmoederkanker. Preventief kunnen we ook heel wat doen: zoals bij konijnen voorkomt op vroege leeftijd sterilisatie van de hond of kat het optreden van melkklier- en baarmoederkanker. Dit in tegenstelling tot het toedienen van de prikpil of antikrolsheidtabletten, die het optreden van kanker doen bevorderen.

Specialistische hulp is nodig als het gaat om uitgezaaide kanker of als de kanker vitale delen van het lichaam heeft aangetast. Zo zal een groot gezwel aan de onderpoot wel verwijderd kunnen worden, maar is er geen voldoende huid meer aanwezig om de wond te sluiten. Een oplossing is dan huidtransplantatie uitgevoerd door een specialist. Raadzaam is om niet te lang te wachten met het inroepen van diergeneeskundige hulp indien een knobbeltje bij uw huisdier opgemerkt wordt. Aan de buitenkant is nooit te zien of het knobbeltje al of niet kwaadaardig is. Om de diagnose te stellen kunnen we met een dunne naald wat cellen opzuigen en dit in een speciaal laboratorium laten onderzoeken. Afhankelijk van de uitslag kan de behandeling volgen. Is het knobbeltje onder de huid verschuifbaar dan zal opereren de oplossing zijn.