Loading images...

Knieproblemen

Knieproblemen komen zeer regelmatig voor, ofwel als gevolg van een aangeboren afwijking, ofwel als het gevolg van een blessure. Bij de mens zijn knieblessures zeer bekend bij allerlei wintersporten en bij vele veldsporten. Het bekendste voorbeeld is de ‘voetbalknie’.

Bij onze huisdieren is het van groot belang dat een blessure op tijd wordt herkend zodat tijdig een behandeling gestart kan worden. Indien een behandeling te laat van start gaat is de kans groot dat het gewricht al reageert met kraakbeenvorming en op den duur zal het gewricht verstijven en pijnlijk worden bij beweging.

knie1De knie zit zeer slim in elkaar, maar wel complex. Enkele belangrijke structuren zijn de kniebanden, de kruisbanden, de kniepees, de knieschijf, de menisci en natuurlijk de gewrichtsoppervlakken van het dijbeen en het scheenbeen die het uiteindelijke kniegewricht vormen.

De patellaluxatie (te losse knieschijf) is meestal een aangeboren afwijking (Engelse bulldog, kleine terriërs, sharpei, malthezer, poedel) en in zeldzame gevallen het gevolg van een trauma. Zodra de speling van de knieschijf te groot is zal het gewricht gaan beschadigen en daarom is snel ingrijpen gewenst. Wat we zien is dat de hond/kat af en toe zal hinken en een pasje overslaat. De knie schiet steeds ‘op slot’, Bij tijdige chirurgische correctie is de prognose goed.

Het ‘voetbalknietje’ ontstaat meestal door een gescheurde voorste kruisband, wat in veel gevallen gepaard gaat met een beschadiging van de meniscus. Bij honden komt dit probleem vaker voor dan bij poezen. Het afscheuren van de kruisband ontstaat doordat het bovenbeen draait ten opzichte van het onderbeen: het kniegewricht zit als het ware klem in twee richtingen. We zien dit bij verstappen in een kuil of bij druk spelen/rennen. Een afgescheurde kruisband is erg pijnlijk. Is de band slechts gedeeltelijk ingescheurd dan kunnen strikte rust en ontstekingsremmers de oplossing bieden. Als de band helemaal kapot is, is chirurgie de enige oplossing. Rassen met een verhoogd risico op deze blessure zijn o.a. de boxer, rottweiler, labrador en sharpei.