Loading images...

Konijnen in de winter

De winter is in volle gang, alleen is het dit jaar nog niet erg koud. Maar wat nog niet is kan nog goed komen. Veel baasjes willen hun konijn graag beschermen tegen de kou en ze lekker warm binnen plaatsen. Deze drastische temperatuursverandering is voor het konijn niet goed. Ze zijn immers gewenst om buiten te leven en hebben hiervoor hun eigen natuurlijke bescherming. Verstandig is het om het konijn te laten wennen aan de temperatuursveranderingen. Dit kan door het konijn al binnen te zetten voordat de echte winter begint of zet ze eerst in de garage of in de bijkeuken. Woont uw huisdier langer dan een paar weken binnen dan verliest hij de wintervacht en kan na herstel niet meer naar buiten. Hiermee moet gewacht worden tot het voorjaar. Het aanmaken van een wintervacht bij het konijn duurt zon 3 maanden en ze beginnen hier eind augustus / begin september mee.  Zorg ervoor dat je rond die tijd het konijn binnen zet.

winterkonijnOok zijn er eigenaren die hun konijn graag buiten houden in de winter. Zij moeten op het volgende letten. Het is belangrijk het water regelmatig te verversen en zeker te controleren of dit niet bevroren is. Het is niet de bedoeling om antivriesmiddelen (glycerol, zout of suiker) door het drinkwater te doen. Tevens kunnen groenten en fruit bevriezen. Als een konijn bevroren waren eet kan dit niet goed vallen op het maag-darmkanaal van het konijn en buikpijn tot gevolg hebben. Wanneer er veel regen en wind heerst, zorg dan voor een goede bescherming en schuilplek voor het konijn. Bij guur weer en tocht zijn konijnen erg vatbaar voor luchtweginfecties. Sluit niet heel de kooi af en zorg voor wat ventilatie, ook zal het konijntje het prettig vinden om naar buiten te kunnen kijken. Leg in het hok een flinke laag stro of houtkrullen, dit zal bescherming bieden tegen opkruipende kou. Daarnaast heeft het konijntje meer energie nodig om zich warm te houden, dus het rantsoen moet verhoogd worden.

Jonge konijntjes (tot ca. 4 maanden) zijn te kort in hun leventje buiten geweest om nu al een wintervacht te hebben ontwikkeld. Zij kunnen last van de kou krijgen en dat kan slecht aflopen.

Een konijn kan buiten blijven tot de temperatuur -20 graden Celsius is of lager. Dit zijn erg lage temperaturen, dus controleer dan een paar keer per dag de gezondheid van uw konijn. Oude en zieke dieren kunnen niet tegen deze lage temperaturen dus zet ze voortijdig in een iets warmere omgeving, zoals de garage. Bij extreme kou kun je voor het konijn een kruik leggen in het hok, je hebt voor knaagdieren speciale snuggles.

Mocht je toch merken dat het konijn bevriezingsverschijnselen vertoont, bijvoorbeeld de oren of de pootjes zijn bevroren. Neem dan direct contact op met de dierenarts. Verwarm voorzichtig het aangetaste deel door natte doeken erop te leggen of het gebied licht te föhnen. Voor beide technieken geldt dat je ontdooit met niet te warmen temperaturen, anders ontstaan er flinke wonden. De doeken mogen niet warmer zijn dan 39 graden Celsius en houdt de föhn ver genoeg van het lichaam. Als de lichaamsdelen weer een normale kleur krijgen zal er een verband gelegd moeten worden. Wanneer er zwartverkleuring van de huid is opgetreden dan is het gebied te lang bevroren geweest en zal afsterven.