Loading images...

Kruisband letsel

Met grote regelmaat komt er een hond onze kliniek binnen gewandeld met het volgende verhaal:

“Lekker aan het spelen en plotseling gaat er 1 achterpoot omhoog, die vervolgens niet meer belast wordt.” Voor onze dierenartsen is dit klinische beeld vaak al duidelijk genoeg om een diagnose te stellen. Helemaal als het een jonge hond is, een hond van een groot ras (boxer, rottweiler, chow chow, bulldog achtige, labrador) of een oude hond van een klein ras (Yorkshire terriër, Maltezer).

Het kniegewricht is eigenlijk een scharniergewricht dat slechts in een richting beweegt: voorwaarts en achterwaarts. Hoewel het gewricht door veel banden wordt ondersteund, worden de bewegingen vooral bepaald door twee sterke bindweefselbanden in het gewricht: de voorste en achterste kruisband. Deze vormen de belangrijkste verbinding tussen het boven- en onderbeen.

Letsel aan de kruisband ontstaat door een sterke draaibeweging in het kniegewricht. Meestal komt dit doordat een hond op volle snelheid in een gat stapt, uitglijdt of met spelen een ongelukkige beweging maakt. Het betreft bij de hond vrijwel altijd de voorste kruisband die afscheurt. Ook de kat kan dit probleem hebben, maar hier zien we ook nog al eens dat beide kruisbanden afscheuren.

Het klinisch beeld, samen met het verhaal en het orthopedisch onderzoek bevestigen de diagnose: afgescheurde kruisband.

kruisbandTijdens het orthopedisch onderzoek wordt vooral gelet op de mate van speling in de knie. Als de kruisband is afgescheurd kunnen boven- en onderbeen t.o.v. elkaar verschuiven wat normaal niet mogelijk is. Dit wordt het positieve schuifladen fenomeen genoemd. Tevens is de knie vaak dik en pijnlijk bij buigen en/of strekken. Vervolgens kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de knie in zijn geheel goed te kunnen beoordelen.

Een knie met een gescheurde kruisband is ernstig beschadigd en de hond of kat heeft veel pijn. Bovendien is normaal lopen niet mogelijk. Door de instabiliteit zal het kniegewricht slijtage (artrose) gaan vertonen als er niet wordt ingegrepen. Alleen bij een verrekking of gedeeltelijke scheur kan resultaat bereikt worden met rust, pijnstilling en fysiotherapie. Als de kruisband geheel doormidden is, is chirurgie altijd noodzakelijk. Tijdens de operatie worden de restanten van de kapotte kruisband verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Hierbij moeten we vooral denken aan een kapotte meniscus, die dan eveneens verwijderd moet worden. Vervolgens wordt de knie gestabiliseerd. Hiervoor bestaan verschillende technieken en de keuze is afhankelijk van de soort, grootte van de hond/kat en de voorkeur van de chirurg.