Loading images...

Luchtwegproblemen Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog behoort tot de brachycefale hondenrassen, anders gezegd de kortsnuiten. Hierdoor hebben ze een uniek uiterlijk, maar dit brengt ook problemen met zich mee, vooral met betrekking tot de ademhaling. Door de korte snuit is er weinig plek voor de inwendige neus- en keelstructuren. Ook de luchtstroom tijdens het ademhalen, ondervindt hier nadelige gevolgen van. Brachycephalen moeten meer moeite doen om adem te halen, daarboven krijgen ze ook minder lucht en zuurstof binnen.

Deze luchtwegproblemen worden gegroepeerd onder de naam: het Brachycefaal Obstructief Syndroom, ook wel BOS genoemd. BOS is al aanwezig vanaf de geboorte, doch vaak op latere leeftijd worden de problemen gezien. De hond maakt een snurkend geluid bij het inademen en kan slikproblemen hebben. Ze zijn erg benauwd en er is een groot risico op zuurstof te kort, voornamelijk bij erge stress, warmte en vochtig weer. Ook een overdreven inspanning bij het inademen kan opgemerkt worden. Hierbij zal de hond bij elke ademhaling zijn lippen optrekken of met open mond ademhalen, de voorpoten zullen verder van het lichaam afstaan en de buik zal meebewegen tijdens de ademhaling.

neusEr moet op gewaakt worden dat de hond altijd voldoende lucht binnen kan krijgen. Wanneer een zuurstof te kort ontstaat, kan dit levensbedreigend zijn. Als het ware kan de hond het zo benauwd krijgen en buiten bewust zijn raken. Mocht u twijfelen of uw hond nog genoeg zuurstof binnen krijgt, bekijk dan de kleur van de tong. Een roze tong is normaal en betekend dat het bloed voldoende zuurstof bevat. Als de tong paars tot blauw gekleurd is, betekent het dat er onvoldoende zuurstof in het lichaam is en dat de hond hier aan lijdt.

De diagnose wordt gesteld door middel van de symptomen die de eigenaar beschrijft samen met een goede keelinspectie onder sedatie. Door de dierenarts wordt gekeken hoe de hond ademt op tafel en er wordt goed naar de longen geluisterd. Bij een patiënt verdacht van BOS wordt vooral aandacht besteed aan de grootte van de neusgaten, de lengte van het zacht gehemelte en de tonsillen in de mond. Vaak hebben brachycephalen een kleine neus met erg nauwe neusgaten. Het zacht gehemelte en de tonsillen kunnen pas beoordeeld worden als de hond een licht roesje heeft gehad. Hierbij wordt er diep in de muil gekeken of het zacht gehemelte niet over het strottenklepje valt en of de tonsillen niet te erg uitpuilen. Als laatste wordt een röntgenfoto gemaakt van de borstkast. Er wordt gekeken hoe groot de luchtpijp is. Het is mogelijk dat de luchtpijp nauwer is dan normaal, dit is een afwijking die we niet kunnen verhelpen.

Links een te nauwe luchtpijp, rechts een normale luchtpijp bij een Engelse Bulldog

Luchtwegproblemen bij Engelse Bulldoggen kunnen op verschillende manieren behandeld worden, dit hangt voornamelijk af van de gradatie van de klachten. Veel brachycephalen maken tijdens het ademen een snurkend geluid, maar vertonen daar weinig klachten van. Het is belangrijk dat u zorgt dat uw hond het best met zijn ademhaling om kan gaan. Hiervoor is het belangrijk dat de hond geen overgewicht krijgt. Hoe meer massa op het lichaam hoe zwaarder de ademhaling voor de hond wordt. Daarnaast kunt u de hond op warme en vochtige dagen zo rustig en koel mogelijk houden. Sommige eigenaren zetten in de zomer een ventilator bij de hond.

Mocht uw hond toch acuut ademhalingsproblemen krijgen en erg benauwd wordt, moet u dit zien als spoed. Het beste kunt u naar de dierenarts gaan. Hij zal de hond voorzien van zuurstof, een cortisone injectie en mocht het noodzakelijk zijn de hond licht sederen om hem zo kalm mogelijk te krijgen. Cortisone zorgt voor een verwijding van de luchtpijp en een verminderde zwelling van de luchtwegstructuren.

Mocht de ademhaling altijd een probleem zijn voor de hond kan geprobeerd worden om met medicatie de ademhaling te verbeteren. Daarnaast kunnen de problemen ook verholpen worden met een operatie. Hierbij worden als nodig is de neusgaten verwijd, het zachte gehemelte ingekort en de tonsillen verwijderd.