Loading images...

Mastitis

Wat is het?

Mastitis is de medische term voor melkklierontsteking. Het komt voornamelijk voor bij dieren van het vrouwelijke geslacht die net bevallen zijn en hun jongen zogen. Bij mastitis zijn de melkklieren van de teef of poes ontstoken en daarom erg gezwollen en warm. Door de ontsteking zijn de melkklieren vaak ook pijnlijk en vaak laten de dieren het dan ook niet toe dat hun buik wordt aangeraakt. De pups/kittens mogen niet langer drinken en de moeder loopt vaak weg van haar jongen. De aandacht van de eigenaar zal meestal in de eerste plaats getrokken worden door de schreeuwende pups of kittens. Deze hebben natuurlijk honger en roepen om melk.
De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de melkklieren. Dit kan gebeuren via de bloedbaan of via de tepelopeningen.
Melkklierontsteking komt zelden voor bij schijndracht. Hoewel ook bij deze aandoening zwelling van de melkklieren en zelfs melkproductie kan optreden, zien we zelden een ontwikkeling tot mastitis.

Symptomen:

Een teef of een poes met mastitis maakt meestal een zieke indruk. Symptomen die het vaakst gezien worden, zijn sloomheid, koorts en uiteraard harde, rode en gezwollen melkklieren. Meestal komt er nog wel melk uit de tepels.

Diagnose:

Meestal zal de dierenarts op basis van de symptomen een diagnose kunnen stellen.

Behandeling:

Vermits het een bacteriële ontsteking betreft, zal de teef/poes met een antibioticum behandeld moeten worden. Eventueel kan hiervoor een melkstaal worden opgestuurd om de precieze bacterie te achterhalen. Sowieso zal men bij de keuze van het antibioticum rekening moeten houden met de pups/kittens die nog steeds zuigen bij de moeder. Indien nodig zal de melkklier iets ingesneden worden om de etter af te laten vloeien. Op die manier verlichten we de spanning op de klier en zal de genezing sneller verlopen.