Loading images...

Niesziekte bij de kat

Niesziekte is, zoals de naam reeds doet vermoeden, een aandoening bij katten die gekenmerkt wordt door niezen. De belangrijkste veroorzakers zijn het Herpesvirus en Calicivirus. Eventueel kan er ook een bacterie in het spel zijn: Bordetella.

De ziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale(mond), oculaire(oog) en nasale(neus) uitscheiding bij de kat. Ook als eigenaar kan je het virus overdragen: via schoeisel en kleding kunnen ziektekiemen verspreid worden. Omdat het virus echter niet lang overleeft in de omgeving komt deze vorm van besmetting weinig voor.

Symptomen:

De symptomen van niesziekte kunnen erg variëren: van een klein niesje tot een doodzieke, snotterende kat met ontstoken ogen. Het is dus niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Wanneer een kat met niesziekte een snotneus heeft die verstopt geraakt, kan zij niet meer ruiken en zal ze veel minder goed gaan eten. Bovendien zijn de slijmvliezen van mond en keel geïrriteerd, wat eten nog minder aantrekkelijk maakt. De ontwikkeling van koorts kan het hongergevoel verminderen. Sommige katten kunnen zich werkelijk uithongeren omdat hun neus verstopt zit en ze simpelweg weigeren te eten. Deze katten moeten opgenomen worden zodat zij vocht toegediend kunnen krijgen en gedwangvoerd kunnen worden.

Naast de duidelijke luchtwegproblemen, komen er ook ontstekingen aan de ogen voor. Dit leidt tot de typische waterige ogen die, wanneer zij onbehandeld blijven, steeds erger gaan ontsteken en uiteindelijk volledig gaan dicht kleven.

Behandeling:

De behandeling van niesziekte is erg afhankelijk van de ernst van de symptomen. Katten die slechts een milde vorm doormaken, kunnen behandeld worden met een kuurtje en kunnen ook gewoon weer naar huis. Anders is het gesteld met katten die hoge koorts maken of niet meer willen eten. Deze patiënten moeten opgenomen worden tot zij weer zelfstandig willen eten en drinken. Zij krijgen hun medicatie dan ook per injectie toegediend en vaak wordt ook de neus gespoeld.

Erg belangrijk bij deze katten is ondersteunende behandeling en TLC (tender loving care). Zij moeten gemotiveerd worden om te eten, de oogjes dienen verzorgd te worden en het neusje schoon gehouden.