Loading images...

Overgewicht

Wat is overgewicht?

Overgewicht is een overmatige ophoping van vet in het lichaam. Dit ontstaat doordat het huisdier meer energie opneemt dan hij/zij verbruikt. De calorieën uit de voeding die het dier niet nodig heeft voor zijn dagelijkse bezigheden worden opgeslagen als vet.

Als het lichaamsgewicht minder dan 15% boven het ideale gewicht is, spreekt men van overgewicht. Is dit meer dan 15% dan spreken we zelfs van vetzucht of obesitas. Teveel eten in combinatie met te weinig beweging is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Het geven van tafelrestjes en tussendoortjes vergroot daarbij het probleem.

 

De risico’s van overgewicht:

Dieren met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan dieren met een optimaal gewicht. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan aanwezige aandoeningen verergeren. Bovendien voelen ze zich vaak niet lekker, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand en lopen ze meer risico tijdens operatie en narcose.

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

  • bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
  • verminderd uithoudingsvermogen
  • leveraandoeningen
  • suikerziekte (diabetes mellitus)
  • hart- en ademhalingsproblemen
  • slechte huid- en vachtconditie
  • verminderde weerstand tegen infecties

Behandeling van overgewicht:

Bij de behandeling van overgewicht spelen 3 factoren een rol: de voeding, de lichaamsbeweging en het gedrag van het dier. Door de energie-opname via de voeding en het energieverbruik d.m.v. meer beweging te stimuleren zal uw dier afvallen.

Dierenkliniek Maaspoort kan u hierbij begeleiden d.m.v. een maandelijkse (gratis!) controle bij de assistente. Zij zal u een goed voedings- en bewegingsadvies geven en uw huisdier begeleiden om een mooi ideaal gewicht te bereiken. Het dieet voer bestaat uit een voeding met een laag energiegehalte, hoog eiwitgehalte (voor behoud van de spieren), hoog vezelgehalte (voor een voldaan gevoel) en verhoogd gehalte aan voedingsstoffen.

Of de behandeling van overgewicht succes heeft, is in grote mate afhankelijk van uzelf. Het zal moeite kosten en u zult vol moeten houden, maar het is het zeker waard! De gezondheid en de kwaliteit van het leven van uw huisdier gaan erop vooruit en u zult (nog) meer plezier beleven van zijn gezelschap!