Loading images...

Puppies in de bench!

Een bench? Wat is dat nou weer? Het is een veilig hondenhuisje in een mensenhuis. Een kamerkennel, waarin we onze hond een poosje kunnen opsluiten zodat hij niet in gevaar kan komen en ook geen rampen aan kan richten in zijn omgeving.

Vroeger zette men een pup ’s nachts met wat stro of een dekentje in een kist in de schuur. Overdag had de pup alle ruimte op het erf. Voor een beetje gezelschap hobbelde hij vanzelf achter de baas of bazin aan. Tegenwoordig hebben we andere inzichten gekregen in hondenopvoeding. Wij proberen onze honden op te voeden tot een huisgenoot met veel vertrouwen in de baas en een hond die goed en graag gehoorzaamt en met de baas bezig is (ook in drukke woonwijken).

Een bench kan dan als hulpmiddel bij de opvoeding zeer nuttig zijn. Onder andere bij het stapje voor stapje opvoeren van de periodes dat de pup even alleen moet zijn. Een hond is een groepsdier en wil graag contact hebben met zijn huisgenoten. Het alleen zijn is onnatuurlijk en dat moet hij dus aanleren. Door hem dat minuut voor minuut te leren voorkomen we verkeerd gedrag zoals janken, blaffen, slopen en onzindelijkheid. Het is belangrijk dat de pup de bench gaat beschouwen als een leuke, veilige, eigen plaats.

Aan welke eisen moet een bench voldoen?

Allereerst moet de bench veilig zijn (geen loshangende delen of splinterende onderdelen). De hond moet er in kunnen staan, omdraaien en languit liggen. In de bench leg je een badlaken of deken, samen met iets uit het nest. Belangrijk is dat de pup tenminste aan een kant naar buiten kan kijken. Belangrijk is ook de plaats in huis. Uit de loop, maar toch uitzicht biedend op de gebeurtenissen in huis.

Nadat de pup een poosje gespeeld heeft en is uitgelaten, geven we hem wat puppybrokjes in de bench en iets om op te kauwen. Laat eerst de deur nog open en langzaam kan deze steeds verder dicht. De pup kan ons nog horen en zien en als hij eenmaal slaapt kun je even weggaan zonder angst dat de hond iets fout kan gaan doen. Blijft de pup steeds erg attent, dan kunt u hem trainen door wat brokjes in de bench te geven. Zelf loopt u de kamer uit en komt pas terug als het stil is! Is de hond niet stil, dan blijft u je buiten beeld. De ongewenste protesten corrigeert u van achter de deur: NEE (met een lage stem). Van schrik houdt de pup stil. En die stilte is gewenst gedrag. Dan komt u terug en geeft hem door de deur van de bench wat brokjes. Dan mag hij eruit en is het het tijd voor wat leuks (uitlaten, spelen, etc.). Begin met een minuutje en bouw de tijd zo langzaam op. Puppies leren snel. Niet alleen als het om gewenst gedrag gaat, maar ook als het om ongewenst gedrag gaat!

Ook het zindelijk maken gaat veel sneller met behulp van een bench. Als de pup geslapen heeft zal hij zijn behoeften moeten doen, dus wordt hij onrustig. Laat hem uit de bench en breng hem naar een plaats waar dat kan. Vergeet hem niet te belonen als alles goed verloopt! Naarmate de pup ouder en zelfstandiger wordt zal hij uw directe nabijheid minder nodig hebben. Hij zal de bench als een veilige en aangename plaats zien, een prima plek om even een tukje te doen.