Loading images...

Schildklierproblemen bij de kat

Een veel voorkomend probleem bij oudere katten is een te snel werkende schildklier. De schildklier produceert hormonen waarmee verschillende processen in het lichaam worden aangestuurd. In het geval van hyperthyreoidie, een mooi woord voor een te snel werkende schildklier, wordt er teveel schildklierhormoon aangemaakt en raken deze processen van slag.

De symptomen van deze aandoening kunnen soms subtiel beginnen en worden vaak gewijd aan ouderdom. In een verder stadium wordt het voor de eigenaar duidelijk dat er iets met de kat aan de hand is. Het gaat opvallen dat de kat meer gaat eten, gaat schooien of zelfs eten probeert te stelen. Ondanks de toegenomen eetlust vermagert de kat. Ook het gedrag van de kat is vaak veranderd, het dier is hyperactief, onrustig en zoekt koele plekjes op. Een teveel aan schildklierhormoon leidt daarnaast ook tot een verhoogde hartslag en ademhaling. Als de kat vervolgens ook regelmatig braakt en extreem veel drinkt, wordt het voor de eigenaar tijd om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Op onze praktijk aangekomen wordt de kat volledig onderzocht. In veel gevallen is duidelijk te voelen dat de schildklier vergroot is. De schildklier bestaat uit twee kliertjes die in de hals langs de luchtpijp liggen. De vergroting kan eenzijdig of beiderzijds te voelen zijn. Om de diagnose te bevestigen kan de concentratie van het schildklierhormoon in het bloed worden gemeten. Naast onderzoek van de schildklier worden bij deze katten ook het hart en de nieren gecontroleerd. Er komen namelijk regelmatig combinaties voor van hart-, nier- en schildklieraandoeningen.

Na de bevestiging van hyperthyreoidie en het uitsluiten van hart- of nierproblemen, kan worden gestart met de therapie. De meest gebruikelijke therapieën zijn operatie of het slikken van tabletten. Bij een operatie wordt de vergrote schildklier eenzijdig verwijderd, het andere deel van de schildklier zal de taak overnemen en de hormoonspiegel in het bloed zal dalen tot de normale waarde. Indien operatie niet gewenst is, omdat bijvoorbeeld de conditie van de kat het niet toelaat, kan gekozen worden voor medicamenteuze therapie. De kat wordt behandeld met tabletten die een onderdrukkende werking hebben op de schildklier en zo de productie van het hormoon remmen. De tabletten moeten levenslang gegeven worden.

Zowel na operatie, als tijdens de therapie met tabletten is de nazorg erg belangrijk. Daarom zal de kat nog regelmatig op controle komen. Tijdens deze controles wordt door middel van bloedonderzoek de nierfunctie en de concentratie schildklierhormoon gemeten. Ook wordt het hart gecontroleerd, onder andere door het meten van de bloeddruk.

Een te snel werkende schildklier is een vervelend probleem voor de kat, maar met de juiste therapie kunnen we de kat weer een onbezorgd leven geven. Heeft u hierover nog vragen, dan staan wij graag voor u klaar!