Loading images...

Tandheelkunde bij dieren

Onze huisdieren genieten een steeds betere verzorging en daar hoort uiteraard ook het gebit bij. Een goed gebit zorgt voor de noodzakelijke verkleining van het voedsel, met als gevolg een betere vertering. Daarentegen zal een slecht gebit tot ontstekingen in de bek leiden, gepaard gaande met pijn. Vooral bij kleinere dieren zal een chronische tandvleesontsteking hartkwalen geven. Immers, de bacteriën uit de bek kunnen zich gaan nestelen op de hartkleppen.

TandheelkundeDe meest voorkomende tandheelkundige problemen zijn:

1. Melktanden blijven aanwezig ondanks doorbreken van blijvend gebit. Dit heeft tot gevolg dat blijvende tanden niet op de juiste plaats komen te staan en voerresten tussen de tanden aanwezig blijft. Vooral bij kleine hondenrassen komt dit veelvuldig voor. Met controle van het gebit bij 3, 4 en 5 maanden kan tijdig ingegrepen worden. Speciale instrumenten zijn nodig voor het vakkundig verwijderen van de lange wortels.

2. Tandsteenvorming zien we vooral bij dieren gevoed met zacht voer, dus katten en kleine honden. Meestal zal het tandsteen zorgen voor een tandvleesontsteking. Bestaat dit langdurig, dan zal het tandsteen zich terugtrekken en komen de tand-/kieswortel bloot te liggen. Weldra is sprake van loszittende tanden, die gaan uitvallen. Goede voeding, tijdige verwijdering van tandsteen is het devies. Voor het zorgvuldig verwijderen van tandsteen is een kortdurende narcose noodzakelijk. Voorafgaand bloedonderzoek beperkt het narcoserisico. Speciale antitandsteenbrokken en tandenpoetsen voorkomt snel recidief. Klik hier voor meer informatie over tandsteen.

3. Afgebroken tanden. Komt voor na ongelukken. Afhankelijk van de ernst wordt wortelkanaalbehandeling toegepast.

4. Gaatjes in de kiezen. Zien we bij huisdieren die veel ‘snoepen’. Net als bij mensen wordt er dan geboord en het gaatje gevuld.

5. Bij knaagdieren zien we doorgroeiende voortanden en haken op de kiezen. Meestal is verkeerde voeding de oorzaak.Tanden en kiezen zullen regelmatig geslepen moeten worden. In ernstige gevallen worden de voortanden getrokken.

Dierenkliniek Maaspoort beschikt over uitgebreide tandheelkundige apparatuur en wordt in moeilijke gevallen bijgestaan door een tandarts voor menselijke patiënten.