Loading images...

Teken

teekZag men vroeger alleen in de bossen teken, nu komen ze overal voor waar lang gras of struiken aanwezig zijn, dus ook in onze woonwijken. De beestjes hechten zich aan de huid en vullen zich met bloed van de gastheer (alle soorten dieren en mensen), waarvan ze na verloop van tijd weer afvallen. Op zich een onschadelijke zaak.

Echter in toenemende mate is de teek besmet met een ziekteverwekker, die ook de gastheer kan infecteren. Zo is een aantal jaren geleden in de regio Arnhem en Den Haag de ziekte babesiosis bij honden geconstateerd. De verschijnselen zijn eerst aspecifiek: koorts, spierpijn en sloom, in een later stadium gevolgd door bloedplassen. Gelukkig bestaan er goede medicijnen voor deze ziekte.

Meer zelden komt voor de Ziekte van Lyme, geconstateerd zowel bij hond als mens. Indien de ziekte niet in het acute stadium goed behandeld wordt kunnen chronische gewrichtspijnen optreden.

De teken zijn actief vanaf het voorjaar tot begin herfst. Loslopende dieren moeten dus regelmatig gecontroleerd worden op de aanwezigheid van teken. Indien de teek binnen 24 uur verwijderd wordt kan normalerwijs een infectie niet plaatsvinden. Trek een teek er niet zomaar uit, maar maak eerst draaiende bewegingen. Hiervoor zijn speciale tekentangetjes verkrijgbaar. Na verwijderen de plek ontstmetten met alcohol/betadine.

Preventief kunt u voor de hond het beste Defendog-spray gebruiken. Voor de hond is ook een speciale tekenband (Preventic of Scalibor) verkrijgbaar. Zowel bij hond als kat kan ook Frontline-spray gebruikt worden (let op: beperkte werkingsduur!). Druppels in de nek en de standaard vlooien/tekenbanden werken onvoldoende!!!

Voor het juiste advies staat het team van Dierenkliniek Maaspoort voor u altijd klaar!