Loading images...

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een wereldwijd voorkomende infectieziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door toxoplasma gondii, een oerdiertje dat slechts uit één cel bestaat. Zodra dit diertje in de lichaamscellen van mens of dier vaste voet heeft gekregen, deelt het zich ongeslachtelijk verder. Hierdoor worden steeds meer cellen geïnfecteerd. Gezonde mensen en dieren maken na enige tijd afweerstoffen tegen deze indringers. De toxoplasmaparasiet legt de strijd spoedig af en omhult zich met een stevige huls. In deze vorm kan hij jarenlang in de weefsels overleven, maar is hij onschadelijk gemaakt. Wanneer de gastheer (mens/dier) een verminderde weerstand krijgt, kan toxoplasmose weer de kop opsteken.

Hoe worden mensen en dieren eigenlijk besmet met toxoplasmose? Besmetting vindt plaats door het eten van besmet rauw vlees, rauwe melk, besmette groente, contact met geïnfecteerde aarde en uitwerpselen van katten. De infectie door katten is een hoofdstuk apart. Alleen in de kattendarm kan toxoplasma zich geslachtelijk vermenigvuldigen. Hierdoor worden oöcystes (eieren) gevormd die met de ontlasting worden uitgescheiden.

Over het algemeen verloopt een infectie met toxoplasma vrijwel symptoomloos. Hierna zijn zowel mens als dier immuun. Zijn er wel symptomen dan kunnen we vier vormen van ziek zijn onderscheiden:

– lichte zwelling van klieren, spierpijn en koorts

– chronische vorm: vage klachten

– hoge koorts en hersenvliesontsteking (alleen bij mensen met verminderde weerstand: aids/chemo).

– aangeboren vorm.

Waarschijnlijk zijn veel meer mensen immuun tegen de ziekte dan we denken. Dit komt door vroegere contacten met katten en/of besmette groente, vlees of aarde. Toxoplasma vormt wel een probleem wanneer een vrouw voor de EERSTE KEER besmet raakt tijdens de zwangerschap. De moeder loopt geen gevaar, maar het ongeboren kind wel. In 40% van de gevallen treedt beschadiging van het kind op.

Voorkomen van de ziekte is het belangrijkste, daarom de volgende tips:

– Laat uw kat geen rauwe melk drinken of vlees eten

– Dit geldt ook voor uzelf

– Draag handschoenen bij het werk in de tuin

– Was alle groenten goed.

Met name zwangere vrouwen moeten zich strikt hieraan houden!