Loading images...

Vakantie

Elk jaar is het weer zover: heel Nederland stapt weer in de auto of het vliegtuig voor een welverdiende vakantie. Lekker in de zon liggen aan de Spaanse costa of heerlijk wandelen in de Duitse bossen. Natuurlijk moet er ook gedacht worden aan onze trouwe viervoeters. Nemen we ze mee of krijgen ze een vakantie in eigen land in een van de vele dierenpensions?

Waar de keus ook op valt: voordat u kunt genieten van een onbezorgde vakantie, dient u erover na te denken welke voorbereidingen nodig zijn voor uw huisdier.

In de meeste pensions wordt vereist dat de dieren zijn ingeënt. Naast de normale jaarlijkse enting is het verstandig (en vaak ook verplicht) om uw hond te laten inenten tegen kennelhoest. In een pension zitten veel honden bij elkaar, waardoor de kans op besmetting met deze ziekte groot is. De enting verkleint de kans op besmetting en beperkt de symptomen tot een minimum.

Ook katten kunt u extra bescherming geven door ze jaarlijks in te enten tegen katten- en niesziekte.

Als u de hond of kat mee wilt nemen naar het buitenland, krijgt u te maken met allerlei regels. Om ervoor te zorgen dat u niet voor verrassingen komt te staan, is het verstandig van tevoren te informeren naar de eisen van het land van bestemming. In het algemeen geldt dat uw huisdier voorzien moet zijn van een chip of tatoeage. Ook is een officieel Europees dierenpaspoort verplicht waaruit blijkt dat uw dier is ingeënt tegen hondsdolheid. Veel landen hebben hiernaast nog meer eisen waaraan uw dier moet voldoen. Als u zich niet tijdig informeert over de eisen, kan uw vakantie onverwachts in het water vallen. Klik hier voor meer informatie over reizen met dieren.

Als uw bestemming in het zuiden van Europa ligt, is het verstandig te denken aan tekenpreventie. In die streken is kans groter dat teken ziektes bij zich dragen als de ziekte van Lyme en babesiose. Met een spray of tekenband kunt u voorkomen dat uw hond teken oploopt. In de landen rond de Middellandse Zee komen ook zandvliegjes voor die de eveneens ernstige ziekte leishmaniose over kunnen brengen.

Indien uw huisdier meegaat in de auto, dient u ook maatregelen te nemen voor onderweg. Zorg voor voldoende water voor uw dier en laat uw hond of kat nooit alleen achter in de auto. Door de zon wordt het erg heet in de auto en dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Uiteraard kunt u altijd even bij ons binnenlopen of bellen voor de specifieke eisen van het vakantieland of voor ons assortiment preventiemiddelen. Zorg ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan!

Dierenkliniek Maaspoort wenst u en uw huisdier alvast een fijne vakantie!