Loading images...

Vlooien, wat nu?

vloWanneer u merkt dat uw hond of kat last heeft van jeuk, voornamelijk aan de regio’s: rug, staart en billen, is het verstandig om het dier eens grondig te inspecteren op vlooien. Deze bruin, zijwaarts afgeplatte beestjes kunnen met het oog duidelijk waargenomen worden. Ook zwarte puntjes die aan de haren vastgekleefd zijn, wijzen de aanwezigheid van vlooien aan.

Voordat we u uitleg geven over de bestrijding van vlooien, is het van belang te begrijpen hoe de levenscyclus van een vlo verloopt. Anti-vlooimiddelen interpreteren hierop en u zal dat ook moeten doen. De volwassen vlo leeft op het dier en om te overleven zal het bij elke beet een beetje bloed opzuigen. 24 Uur na de eerste bloedmaaltijd zullen er eitjes gelegd worden. Gedurende haar hele leven legt een vlo 2000 eitjes. De eitjes kleven de eerste 2 uur vast aan de haren en vallen dan van het dier. Ze lokaliseren zich vooral in de leefomgeving van uw dier, zoals de lig- en eetplaatsen. Binnen 1 week en 10 dagen komen de larvaire stadia uit de eieren. Zij kunnen zich voortbewegen en verstoppen zich in spleten en in het tapijt. Daar verpoppen ze zich en kunnen gemakkelijk 6-12 maanden in leven blijven. Deze poppen zijn ongevoelig voor bestrijdingsmiddelen, alleen vuur en stoom zijn vernietigend genoeg. Wanneer de juiste klimaatomstandigheden zich voordoen zorgt een trilling voor het uitkomen van de volwassen vlo. Bij ideale omstandigheden zal binnen 2 tot 3 weken een eitje veranderen in een pop. Deze levenscyclus zorgt ervoor dat een vlo zich uitermate snel kan voortplanten en een ware plaag in huis kan veroorzaken.

Wat voor advies raden wij als dierenarts u aan, wanneer vlooien aanwezig zijn op uw huisdier.

1. Begin uw dier te behandelen met een anti-vlooienmiddel.

  • U kunt kiezen voor een pipet (vb. Frontline®, Stronghold®), deze brengt u aan tussen de schouderbladen, waarbij u de haren spreidt zodat in de scheiding de huid te zien is. De volledige pipet wordt geledigd op deze plek. Nadien de vloeistof NIET in de huid wrijven. Ook het dier gedurende 24 uur op deze plek NIET aanraken of aaien. Belangrijk is dat u deze behandeling om de 4 weken herhaalt, zeker 3 keer achter elkaar!!! Pipetten kunnen gegeven worden aan een hond vanaf 2 kg lichaamsgewicht en aan een kat vanaf 1 kg lichaamsgewicht. Het anti-vlooienmiddel zal zich in de vetlaag van de huid trekken en spreiden over de gehele hond. Wanneer vlooien in contact komen met de huid, zullen ze vergiftigd raken.
  • U kunt ook een spray gebruiken dat een anti-vlooienmiddel bevat (zoals Frontline®spray). Hierbij moet u letten dat u het dier NIET wast 2 dagen voor en 2 dagen na het sprayen. Er moet ervoor gezorgd worden dat bij het sprayen de hele vacht nat wordt, hierbij de dosis respecteren die voorgeschreven wordt. Nadien kan bij dieren met een lange vacht de vloeistof in gemasseerd worden met handschoenen aan. En zal het dier op een natuurlijke wijze moeten drogen aan de lucht. Dit sprayen moet om de 6 weken herhaald worden, minstens 3 keer achter elkaar!!! De spray kan gebruikt worden bij kittens en puppies. En zorgt voor een filmlaag op de haren, waar vlooien ziek van worden.
  • Mocht u denken hoe meer middelen ik gebruik, hoe sneller ik van die vlooien af ben, kan dit in uw nadeel werken. Zo is bekend dat de combinatie pipet en een anti-vlooienshampoo tegenstrijdig is. De shampoo zorgt ervoor dat vetlaag in de huid verminderd en zal de werking van de pipet verminderen.

2. Vergeet niet de omgeving te reinigen, waar eitjes en larven leven.

  • Wij adviseren om de dag tot dagelijks het hele huis te stofzuigen en zeker grondig de plaatsen waar het dier kan komen. Hierbij zullen de hoeveelheid eitjes, larven en poppen verminderen in de omgeving.
  • Daarnaast moeten alle wasbare spullen waarmee het dier in contact komt gewassen worden op 60°C.
  • Ook raden wij aan de omgeving te behandelen met een spray (vb. IndoorX®) en dit te herhalen elke 4 weken, minimaal 3 keer achter elkaar.

3. Vlooienpreventie:

Wat kunt u doen om uw dier te beschermen tegen vlooien, wanneer hij/zij vlo-vrij is.

  • Elke 4 weken het dier behandelen met een pipet.
  • Om de 6 weken het dier behandelen met een anti-vlooienspray.
  • 4 keer per jaar de omgeving behandelen met een spray.
  • Speciaal voor de kat bestaat een inenting. Deze zorgt ervoor dat de vlooien op u kat steriel worden en geen eieren kunnen leggen in de omgeving. De inenting moet om het half jaar herhaald worden. Zij kan ook ingezet worden bij een vlooieninfestatie om het bestrijdingsprogramma te volledigen.

Het is belangrijk dat u goed uw dier beschermt. We ervaren dat de afgelopen tijd veel mensen kampen met het probleem. Zeker voor een kat die buiten vrij rond loopt, kan dit een probleem zijn. Zij komen namelijk veel andere dieren tegen zoals katten, knaagdieren en egels.

vlo2