Loading images...

Vuurwerk

Elk jaar in december maakt Nederland zich op voor Oud en Nieuw. Na een glas champagne en de verschillende nieuwjaarszoenen barst het knallende vuurwerk los. Iedereen vindt het prachtig! Of toch niet?

Uw huisdier wordt op zo’n avond niks gevraagd. Toch zijn er veel dieren die bang zijn voor de knallen of zelfs ernstig in paniek raken. Vuurwerk dat dicht bij uw huisdier knalt kan leiden tot traumatische ervaringen, waardoor hij voor altijd bang kan zijn voor knallen. Een dier in paniek kan rare dingen gaan doen. Ze kunnen in huis van alles kapot maken, maar ze kunnen ook in een poging om te vluchten van huis weglopen.

Wat kunt u er nu aan doen om er ook voor uw huisdier een geslaagde jaarwisseling van te maken?

Probeer uw hond te negeren als deze bang is. Door aandacht te geven, beloont u het angstige gedrag en zal het toenemen. Laat uw dier tijdens de jaarwisseling niet alleen, sluit de gordijnen en zet muziek op om hem af te leiden. Zorg ervoor dat uw hond of kat niet kan ontsnappen. Van de schrik kunnen ze plotseling weglopen. Mocht uw huisdier toch erg angstig zijn, dan zijn er verschillende middelen om ze de decembermaand door te helpen.

Als eerste zijn er de zogeheten feromonen. Feromonen zijn stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden en die de dieren een rustig en vertrouwd gevoel geven. De feromonen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo zijn er verdampers die worden opgehangen in het stopcontact en zo de feromonen door de kamer verspreiden. Ook zijn er halsbanden verkrijgbaar. De halsbanden zijn vooral in deze tijd ideaal, omdat de angst voor vuurwerk zich vooral op straat afspeelt. De feromonen hebben niet direct effect. Het is dus aan te raden hier in de tweede of derde week van december mee te beginnen.

Verder is er ook een speciale voeding, die ervoor zorgt dat uw hond of kat minder stress heeft. Royal Canin Calm Diet bevat voedingsstoffen met een rustgevende werking en een positief effect op de gemoedstoestand. Het beste effect bereikt u als u ongeveer drie weken voor oudjaar start met de voeding.

Naast de feromonen zijn er ook nog rustgevende medicijnen. Voordat u deze medicijnen gebruikt is het verstandig met één van onze dierenartsen of assistenten te overleggen of het geschikt is voor uw hond of kat. De dieren kunnen heel verschillend reageren. Het is daarom verstandig een aantal dagen voor oud en nieuw de tabletten uit te proberen in lage dosering, zodat u weet hoe uw huisdier reageert.

Uiteraard staan wij altijd klaar om met u te overleggen wat het beste middel is om uw huisdier en daarmee ook uzelf een prettige jaarwisseling te bezorgen.