Loading images...

Wagenziekte

Net zoals bij sommige mensen komt wagenziekte ook bij huisdieren voor. Het komt vooral voor bij jongere honden, maar ook katten kunnen last hebben van deze kwaal. De oorzaak van wagenziekte is het in de war raken van het evenwichtsorgaan maar angst kan de verschijnselen nog versterken. Na enige tijd leidt dit tot hijgen, onrustig worden en braken. Bij katten blijft het meestal alleen bij klaaglijk miauwen, vrij zelden geven katten ook nog over.

Hoe kan de eigenaar nu deze klachten proberen te voorkomen. Om te beginnen moet men ervoor zorgen dat uw dier niet met volle maag in de auto stapt, al is het maar om de bekleding zoveel mogelijk te sparen. Een lege maag geeft bovendien minder snel aanleiding tot braken. Daarnaast moet men proberen de angst te bestrijden. Als pup kan men de hond met korte ritjes laten wennen aan het autorijden. Ook kunt u proberen uw dier tijdens de rit af te leiden en gerust te stellen. Aan het einde van de rit is het belangrijk de hond te belonen voor het goede gedrag. Zeker tijdens een lange reis is goed ventileren belangrijk: raampje open en niet roken!

Als ondanks deze maatregelen de klacht blijft dan kan uw dierenarts medicatie geven om de verschijnselen te verminderen. Omdat de dieren hier ook wat sloom van worden zijn deze medicijnen beter geschikt voor langere ritten.