Loading images...

Wintertips

Sneeuw en ijs brengen vaak veel plezier met zich mee, lekker op de slee, schaatsen en sneeuwballen gooien. Voor uw huisdier brengt het echter ook wel eens verrassingen met zich mee en dat is allesbehalve ongevaarlijk.

Sneeuw

Het ziet er zo grappig uit: uw hond vangt een toegegooide sneeuwbal en is vervolgens totaal verbaasd: “Hè? waar is die witte bal nu gebleven?”. Sommige honden blijken gek te zijn op dit spelletje en andere gaan gewoon vanzelf sneeuw van de grond eten. Maar van al dat eten van sneeuw kan uw hond wel behoorlijk ziek worden. Dagenlang diarree en vaak ook overgeven is het gevolg. Dus: even spelen mag, maar maak er als eigenaar op tijd een einde aan om erger te voorkomen!

Daarnaast heeft sneeuw de vervelende gewoonte om tussen de voetkussentjes van uw hond te gaan plakken. Daar worden het dan gemene ijsklonten. Als u tijdens een winterse wandeling ineens uw hond “zijn–poot-op-ziet-eten”, is dat het probleem. Ga deze ijsklonten niet los trekken! Ze zitten vast aan de haren en lostrekken is echt pijnlijk. Proberen de ijsklonten te smelten met uw handen of thuis met lauw water is het beste. Voorkomen is nog beter! Hou de haren tussen de teenkussentjes kort en als het echt wintersweer is smeer dan voor het uitlaten de voetzooltjes in met vaseline.

IJs

Uw hond mee op het ijs is echt grappig om te zien, allerlei buitelingen en dolle pret. Maar door deze acties kunnen ze net als wij mensen behoorlijke spier en pees blessures oplopen. Bovendien kunnen ze hun voetzooltjes bezeren door de scherpe randen van het ijs. Een ander gevaar is onbetrouwbaar ijs en als uw hond vooruit rent en in een wak terecht komt, bent u hulpeloos en kun je als eigenaar niets doen. Dus neem uw hond niet mee op het ijs!

Katten

Aan onze poezenbeesten hebben we niet veel extra zorg in de winter. Genoeg water, brokjes en een warme ligplaats is genoeg. Ze zorgen verder echt goed voor zichzelf! De uitstapjes naar buiten, als die mogelijk zijn, worden duidelijk minder.

Vogels

Zodra het gaat vriezen hebben onze gevleugelde vrienden ondersteuning nodig. Vetbollen, nootjes, zaden en stukjes brood kunt u op vaste plekken in de tuin aanbieden. Als er sneeuw ligt is vers water niet nodig, maar anders zijn drinkbakjes met vers water ook belangrijk. Zorg dat het voer niet te nat wordt en ververs het op tijd!