Loading images...

Zomerse hitte

Met deze zomerse temperaturen komt er nogal eens een oververhit dier bij Dierenkliniek Maaspoort binnen. Op warme dagen hebben ook onze honden en katten last van de hitte. Hun vacht beschermt de huid weliswaar voor directe zonnestralen, maar bemoeilijkt ook de warmteafgifte. In de felle zon verblijven zonder de mogelijkheid om de schaduw op te zoeken, kan al snel tot een zonnesteek leiden.

Vooral onze oudere huisdieren en dieren met een slechte bloedsomloop lopen het meeste risico op warme dagen. Maar in feite kan ieder dier een zonnesteek oplopen door het onbeschermd aan de zon of grote hitte blootgesteld worden, zoals bijvoorbeeld ’s zomers in een afgesloten auto.

Een zonnesteek is goed herkenbaar. Uw hond of kat gaat hevig hijgen, wordt sloom, krijgt bewegingsstoornissen en kan omvallen. Het tandvlees en de tong kleuren helderrood. In een verder stadium treedt braken, shock en bewusteloosheid op.

Wat te doen? Koelen!!! De hond of kat, en dan met name de kop, moet direct gekoeld worden. Het beste kan dit gedaan worden door met een tuin- of doucheslang koud water over het dier te sproeien. Om de bloedsomloop te stimuleren moeten de voetjes gemasseerd worden, Bij tekenen van shock (snelle ademhaling, razendsnelle hartslag en bleke slijmvliezen) moet uw huisdier direct naar een dierenarts.

Het beste is natuurlijk om alle ellende zoveel mogelijk te vermijden. Op warme en onbewolkte dagen daarom geen lange wandelingen en fietstochten met uw hond maken, poezen zoveel mogelijk binnen op een koele plek houden. Laat uw hond op deze dagen ook nooit in de auto achter (het wordt hier sneller warm dan u denkt). Biedt uw huisdier regelmatig vers drinkwater aan of eventueel karnemelk, zodat het vochtgehalte op peil blijft.