Loading images...

Zwemmen

Veel honden zwemmen graag en net als kinderen moeten ook honden eerst leren zwemmen. Niet dat ze niet boven water kunnen blijven, maar goed zwemmen moeten ze leren. Net zoals bij alle dingen die je hond heeft geleerd, is het ook bij zwemmen van belang dat er zo min mogelijk dwang bij komt kijken. De hond in het water gooien, heeft dan ook geen enkel nut. Integendeel, het kan er voor zorgen dat uw hond een dusdanige aversie tegen water krijgt, dat hij nooit meer wil zwemmen. Er zijn drie manieren waarop u uw hond kan leren zwemmen.

Het allerbeste werkt het door vaak zelf het water in te gaan. U kunt uw hond dan naar u toe lokken. Als dit niet gaat kunt u uw hond het water in dragen en hem zelf naar de kant laten zwemmen. Een tweede manier is om, als hij gek op balletjes of stokken is, deze in het water te gooien en uw hond aan te moedigen het te gaan halen. Als derde optie kunt u een niet te brede sloot uitzoeken en een tweede persoon als hulp. Vervolgens probeert u uw hond de sloot over te laten zwemmen, doordat degene die aan de overkant staat de hond roept.

Behalve dat het voor de hond leuk moet zijn om te zwemmen, moet het ook veilig zijn. Hiervoor moet u op een aantal zaken letten. Ten eerste mag de kant niet te steil zijn, de hond moet zelfstandig uit het water kunnen klimmen. Kan hij dat niet dan bestaat de mogelijkheid dat hij in paniek raakt. Een tweede punt om op te letten is dat u er zeker van moet zijn dat er geen stokken of troep vlak onder het wateroppervlak liggen. Honden die graag in het water springen kunnen zich daar lelijk aan verwonden. Ook bij honden komt kramp voor, laat uw hond daarom nooit te ver het water in gaan!

Een verhaal apart vormt zwemmen in zee. Stromingen kunnen erg verraderlijk zijn, blijf daarom alert, zeker als het eb wordt. Zeewater is zout dus laat uw hond er niet teveel van drinken omdat dit diarree kan veroorzaken en neem altijd schoon water mee.

Tot slot nog een stukje over leptospirose of de ziekte van Weil. Dit is een ziekte die met name verspreid wordt door de urine van ratten. Een hond met de ziekte van Weil krijgt koorts, wil niet eten, heeft diarree en gaat braken, hoest en krijgt geelzucht. Bovendien kan hij moeilijk plassen. Het voorkomen van deze ziekte is gelukkig gemakkelijk. Laat uw hond jaarlijks tegen de ziekte vaccineren!

zwemmen2