Loading images...

Laparoscopische sterilisatie

Sinds eind 2016 is het mogelijk om uw hond laparoscopisch te laten steriliseren in onze praktijk. Bij deze moderne operatie techniek zijn slechts drie kleine gaatjes nodig in plaats van een grotere snede, waardoor het voor uw hond minder ingrijpend is. De moderne methode heeft voor ons de voorkeur aangezien dit minder pijnlijk is voor de hond en ook een sneller herstel geeft.

laparoscopie1

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Als de hond onder narcose is gebracht, worden drie kleine gaatjes van ongeveer 0,5 cm gemaakt in de middenlijn van de buik en wordt de camera ingebracht. De buik wordt opgeblazen met CO2, zodat de dierenarts een goed overzicht heeft en alle buikorganen goed kan bekijken. Vervolgens wordt de eierstok opgezocht en mooi in beeld gebracht. De eierstok wordt losgemaakt van de baarmoeder en de ophangband door middel van een speciale tang, waarmee de bloedvaten worden gesealed. Vervolgens wordt de eierstok door één van de gaatjes verwijderd uit de buik. Nadat gecontroleerd is op eventuele bloeding, wordt de procedure herhaald en wordt zo de tweede eierstok verwijderd. Als laatste worden de gaatjes gesloten met een hechting en kan de patiënt wakker worden in de recoveryruimte. Tijdens de operatie vindt voortdurend monitoring plaats en zo nodig kunnen we de ademhaling overnemen met onze narcoseapparatuur.

 

laparoscopie2Voordelen

  • Minder pijn, doordat er slechts drie kleine gaatjes worden gemaakt in plaats van een grotere snede
  • Snel herstel
  • Kortere operatietijd, waardoor minder infectierisico

 

Nadelen

  • Indien de baarmoeder afwijkend is, bijvoorbeeld ontstoken, moet alsnog een grotere snede gemaakt worden om deze te verwijderen.
  • Niet voor honden onder 4 kg en katten

Geeft u toch de voorkeur aan de klassieke methode dan is dit uiteraard ook mogelijk. Vraag gerust naar de mogelijkheden!