Loading images...

Fokkers begeleiding

Onze praktijk heeft veel ervaring met de begeleiding van honden- en kattenfokkers. Vanuit het hele land weten vele fokkers de weg naar Den Bosch te vinden om zich te laten begeleiden gedurende het gehele fokproces. Van de dekking en geboorte tot en met het opgroeien van de pups kunnen ze terecht om alles goed te laten verlopen.

Fokkerskorting

Voor fokkers hanteren wij speciale tarieven. We berekenen zeer voordelige prijzen voor nestentingen, consult, vaccinaties, keizersneden en verschillende behandelingen en operaties. Voor de voorwaarden van deze fokkerskorting kunt u terecht bij een van onze assistentes aan de balie of telefonisch via nummer 073-6416578.

Progesteronbepaling m.b.v. het Immulite systeem NIEUW!

Om bij de hond het juiste tijdstip te bepalen voor de dekking wordt de concentratie van het hormoon progesteron in het bloed bepaald. Na bloedafname krijgt u binnen 1,5 uur uitslag en weet u dus snel of de teef dekrijp is. Als de concentratie voldoende hoog is, dan kan de dekking in gang gezet worden, zo niet dan wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor bloedafname. Voor de bepaling van de progesteronconcentratie maken wij gebruik van het geavanceerde Immulite® systeem. Dit state of the art en splinternieuw apparaat voert geautomatiseerd bloedonderzoek uit en geeft een zeer betrouwbare waarde van het progesterongehalte in het bloed.

immulite

Endoscopische kunstmatige inseminatie

Deze techniek wordt ook wel trans cervicale inseminatie genoemd.
Als natuurlijke dekking van de teef niet lukt kan gekozen worden voor kunstmatige inseminatie. Het sperma wordt bij de reu afgenomen en vervolgens ingebracht bij de teef. Volgens de klassieke methode wordt het sperma via een pipet in de vagina gebracht. Voor de moderne methode wordt een endoscoop gebruikt, een camera waarmee we de baarmoedermond opzoeken. Als we de baarmoedermond in beeld hebben, dan sturen we een catheter de baarmoeder in, zodat we het sperma rechtstreeks in de baarmoeder brengen. Het voordeel van deze techniek is dat het sperma direct op de juiste plaats is wat leidt tot een aanzienlijk groter drachtpercentage.

Drachtdiagnostiek

Vanaf 28 dagen na de dekking kunnen we door middel van echografie zien of de teef drachtig is. Met de echo zijn de vruchtblazen te zien met een embryo erin.
Wil je voor de geboorte het aantal pups weten, dan is röntgen de aangewezen techniek. In de laatste week van de dracht wordt een röntgenfoto van de buik gemaakt. Doordat de botontwikkeling van de pups al in volle gang is, kunnen we op de foto heel mooi de skeletjes van de pups zien.

Bevalling

De gemiddelde draagtijd van een hond of kat is 63 dagen. Hier zit echter nogal wat variatie in, afhankelijk van het aantal dekkingen, de grootte van het ras, het aantal jongen, etcetera. Laat u vooraf goed informeren waar u op moet letten en wat u in huis moet halen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wij kunnen u uitgebreid informeren over de dracht, bevalling en het groot brengen van de pups of kittens. Mocht de bevalling onverhoopt niet vorderen, dan zijn wij ten alle tijden telefonisch bereikbaar voor advies en indien nodig kunt u bij ons terecht voor een keizersnede.

Keizersnede

In sommige gevallen wordt gekozen voor een keizersnede. Dit kan zijn omdat de bevalling niet vordert of omdat vooraf besloten wordt dat een natuurlijke bevalling teveel risico oplevert voor de teef of de pups.
In onze praktijk hebben we veel ervaring met het uitvoeren van keizersnedes. Tijdens de keizersnede gaat de aankomende moeder niet onder volledige narcose, maar krijgt een roesje in combinatie met lokale verdoving. Het voordeel hiervan is dat de pups of kittens direct na de geboorte al erg levendig zijn en dat de moeder weer snel wakker is en meteen mee naar huis kan.

header26

Pups

De pups komen op 6 weken leeftijd voor de gezondheidscheck en de eerste vaccinatie. Ook kunnen ze op dat moment gechipt worden. Sinds een aantal jaar is het verplicht om pups voor de leeftijd van 7 weken te chippen en te registreren. Honden met stamboom worden gechipt door de Raad van Beheer. Andere honden kunnen bij ons gechipt worden. Alle pups krijgen een eigen vaccinatieboekje. Indien u weet dat de pup(s) naar het buitenland gaan, dan is een nieuw geregistreerd Europees paspoort noodzakelijk. Ook is dan een rabiës vaccinatie verplicht.
Voor kittens vindt de eerste vaccinatie op 9 weken plaats.

Gezondheidsonderzoek

Bij sommige rassen is het verplicht of gewenst om een gezondheidsonderzoek te doen alvorens met het dier te fokken. Dit is bedoeld om bepaalde ras specifieke afwijkingen op te sporen en zo het ras gezonder te maken. Voor meer informatie over deze testen kunt u met ons overleggen of informeren bij de rasvereniging.