Loading images...

Internistische patiënten

Dit zijn patiënten met klachten van inwendige organen zoals maag, darmen, lever, nieren of alvleesklier, long- en hartaandoeningen De bijbehorende klachten bestaan vaak uit braken, diarree, slechte eetlust en/of buikpijn, uithoudingsverschijnselen en bijvoorbeeld hoesten. Verder onderzoek vindt meestal plaats via bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of een echo-onderzoek van de buik. Een röntgenfoto van de buik of borst kan ook verheldering geven bij de zoektocht naar een juiste diagnose. Bij twijfel of een negatieve uitslag van deze onderzoeken kan verder onderzoek plaats vinden in de vorm van een kijkonderzoek (gastroscopie) van de maag bij de hond of kat. Bij dikke darmproblemen met bloed in de ontlasting kan ook in de dikke darm gekeken worden.

Andere aandoeningen zijn die van de endocriene of hormoon producerende klieren. Bijvoorbeeld suikerziekte, ziekte van Cushing, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie. Hierbij kan teveel of juist veel te weinig hormoon geproduceerd worden. Bij te weinig wordt dit hormoon kunstmatig toegediend in tablet vorm (ziekte van Addison, traag werkende schildklier) of middels een injectie van insuline bij suikerziekte ofwel diabetes mellitus. Andere endocrinologische afwijkingen gaan juist gepaard met een overmatige hormoonproductie. De schildklier bij de kat (hyperthyreoïdie), de bijnier bij de hond (ziekte van Cushing) of van de alvleesklier (insulinoom) bij de Fret of de hond zijn hiervan voorbeelden. De oorzaak zijn vaak goedaardige tumoren van deze organen. De therapie bestaat uit hormoonremmers of chirurgie.

Al onze dierenartsen zijn bekwaam zijn bekwame internisten en zijn ervaren in zowel het doen van functietesten (bloed) als ook de beeldvorming middels echo. In het merendeel van deze gevallen worden patiënten samen besproken en de nieuwste behandelingen of inzichten uiteen gezet.