Loading images...

Medische Beeldvorming/Radiologie

Dit vakgebied is een snel uitbreidend, technisch hoogstaand maar ook zeer kapitaalsintensief vakgebied geworden. Heden ten dage opereert een dierenarts niet graag een huisdier zonder dat hij exact weet wat hij wel of niet zal aantreffen. Ook ten aanzien van hart en longklachten, neurologische klachten (van het zenuwstelsel en de zenuwbanen) als ook orthopedische kreupelheidsklachten is beeldvorming niet meer weg te denken. In de jaren 70 deed de röntgenfoto zijn intrede in de diergeneeskunde, in de jaren 1980 de echo, in de jaren 1990 de kleuren/spectraal echodoppler, en sinds kort ook de CT en de MRI. Dit heeft tot gevolg dat tegenwoordig ook diep verborgen afwijkingen al in een heel vroeg stadium kunnen worden opgespoord. Via een dunne of dikke naald kunnen dan ter plekke monsters genomen worden voor celonderzoek (cytologie) of weefselonderzoek (pathologie/histologie). Beeldvormingstechnieken zoals röntgen, echo, CT en MRI zijn zogenaamde non-invasie onderzoeken en zijn niet pijnlijk. Wel moet het dier stil liggen en is een lichte slaapprik soms noodzakelijk.

Overzicht CT-MRI-Echo-Röntgen

Inmiddels zijn er zoveel onderzoeksmethoden ontwikkelt dat het voor u als dierenliefhebber en diereneigenaar bijna onmogelijk moet zijn om nog door de bomen het bos te kunnen zien. Modernere onderzoeken zijn niet altijd beter maar vaak is er naar andere methoden gezocht, omdat diagnoses gemist werden of niet goed gevonden konden worden. Zo kan bijvoorbeeld na een longfoto bij twijfel een mogelijke afwijking beter gelokaliseerd en beoordeeld worden als er een CT onderzoek bij de hond of kat op volgt. Voor een routine onderzoek blijft een gewone longfoto een prima methode om snel een algemene indruk te krijgen van iemands longen. Wat zijn nu de sterke en zwakke punten van iedere beeldvormingsmethode?

EchografieAls vuistregel is de echo goed indien bewegende beelden gewenst zijn (hart) en in de buikholte. Hoe meer water in een orgaan of lichaamsholte aanwezig is (vruchtwater, (gal)blaas) des te meer voordelen de echo biedt, omdat geluidsgolven zich excellent door water voortplanten. Beweging van vloeistof zoals stromend bloed kan extra informatie opleveren bij een onderzoek (spectraaldoppler en kleurendoppler)

CT en gewone röntgenfoto’s zijn bij dieren vooral geschikt als er veel bot en/of lucht in een orgaan zitten (longen, neus, botten) of omgeven worden door veel vet. Bloedvaten kunnen zichtbaar gemaakt worden door het inspuiten van een grote hoeveelheid contrastvloeistof.

De MRI is bij de hond of kat zeer geschikt als in een orgaan veel vetrijk of waterrijk weefsel zit, maar dit lichaamsdeel niet teveel beweegt. Of het orgaan verborgen zit in bot (schedel of ruggenmerg) maakt voor de MRI niets uit, dit in tegenstelling tot echo of gewone röntgenfoto’s. Bewegingen verstoren echter het verkrijgen van scherpe beelden. Om beweging te voorkomen moeten CT en MRI onderzoeken bij honden of katten altijd onder een slaaproesje worden uitgevoerd. Bij gewone röntgenfoto’s kan dit nodig zijn. Bij echo’s is dit zelden nodig.

Dierenkliniek Maaspoort beschikt over moderne röntgen- en echoapparatuur. Met het digitale röntgenapparaat worden de röntgenfoto’s direct op het computerscherm weergegeven en kunnen zo snel worden beoordeeld en bewerkt. Het echoapparaat is dankzij de kleurendoppler zeer geschikt voor hartechografie. Ook echografie van de buikholte wordt veelvuldig toegepast.