Loading images...

Dekking en inseminatie

Met ons nieuwe geavanceerde apparaat ‘Immulite’ wordt door middel van de progesteronbepaling het beste dekmoment van de teef bepaald. Wanneer dat moment is aangebroken zijn er verschillende mogelijkheden om de teef te laten dekken.

Natuurlijke dekking

Bij een natuurlijke dekking worden de teef en reu samen gezet zodat de dekking volgens moeder Natuur kan plaatsvinden. Het is gebruikelijk om met de teef naar de reu te gaan omdat dominante teven zich thuis moeilijker laten dekken. Jonge teven stellen het vaak op prijs om eerst de tijd te krijgen om met de reu kennis te maken en te spelen. Bij jonge reuen is het vaak nodig om ze wat af te remmen aangezien ze in hun opwinding soms de teef op de verkeerde manier dekken waardoor het sperma niet in de vagina terecht komt.

Bij een normale dekking maakt de reu kennis met de teef door de vulva te besnuffelen en likken, waarna een dekbereide teef haar staart voor hem opzij zal houden zodat hij haar kan bespringen. Wanneer de penis van de reu zich in de vagina bevindt starten de frictiebewegingen en komt een volledige erectie tot stand. Eerst wordt voorvocht (prostaatvocht zonder spermacellen) geproduceerd, waarna gedurende enkele momenten (seconden tot minuten) sperma in de vagina wordt geloosd. De zwellichamen van de penis zijn inmiddels zo sterk gezwollen dat de reu en teef aan elkaar vastzitten, de zogenaamde koppeling. Tijdens deze koppeling zorgen spiercontracties van de vagina dat het sperma richting de eileiders wordt gebracht. Het kan zijn dat de reu van de teef af stapt terwijl ze nog wel vastzitten, deze koppeling kan tot wel 60 minuten duren.

De kans op dracht bij een goed verlopende dekking is 80%, wanneer dit wordt gedaan met vruchtbaarheidsbegeleiding door middel van progesteron is dit zelfs 95%.

Kunstmatige inseminatie

Bij problemen rond de dekking kan gekozen worden voor kunstmatige inseminatie. Hierbij wordt het sperma van de reu zo steriel mogelijk afgenomen waarna het in de vagina tot voor de baarmoedermond wordt gebracht. Door het nabootsen van een natuurlijke dekking worden de vaginale contracties kunstmatig opgewekt waardoor het sperma in de baarmoeder en eileiders terecht komt. Door technologische vooruitgang is het tegenwoordig ook mogelijk om sperma uit het buitenland te bestellen waarna het ingebracht kan worden. De kans op dracht met vers sperma is 50% en met diepvriessperma 40%.

Endoscopische inseminatie

Bij endoscopische inseminatie wordt het sperma direct in de baarmoeder gebracht met behulp van een klein cameraatje. De baarmoedermond wordt eerst opgezocht en vervolgens wordt het sperma via een katheter direct in de baarmoeder gebracht. De baarmoedermond vormt een natuurlijke barriere voor het sperma waardoor de meest vitale spermacellen de baarmoeder kunnen bereiken en de eicel kunnen bevruchten. Door middel van endoscopische inseminatie wordt deze barriere weggenomen. Dit is dus vooral aan te raden wanneer blijkt dat het sperma van minder kwaliteit is (bijvoorbeeld diepvriessperma) of wanneer de teef minder vruchtbaar blijkt door hun anatomische bouw en geeft dus een hogere kans op dracht dan bij de ‘normale’ kunstmatige insiminatie.