Loading images...

Dracht en bevalling

Wanneer uw teef drachtig blijkt te zijn worden de komende weken extra spannend. Wellicht komen er een aantal vragen bij u naar boven. Uiteraard kunt u bij onze kliniek terecht voor vragen en advies, we zullen hier alvast een aantal onderwerpen rondom de dracht bespreken.

Voeding

De drachtige teef heeft veel energie nodig om haar pups te laten groeien en om alvast een start te maken met de melkproductie wanneer de tijd daar rijp voor is. Haar energiebehoefte is 1,5-2x zo hoog als normaal, maar ze kan niet twee keer zoveel eten omdat daar geen ruimte voor is in de drachtige buik. Het is dus belangrijk dat ze kwalitatief goede voeding krijgt, zoals bijvoorbeeld van Hills of Royal Canin. De eerste 5 weken van de dracht zijn er geen aanpassingen in de voeding nodig. De grootste groei van de puppies vindt plaats in he laatste deel van de dracht. Vanaf de vijfde week is het juiste moment om (langzaam) over te stappen naar een voeding met een kwalitatief goede eiwitbron. De teef mag dan iedere week 10-15% meer voer krijgen tot de bevalling verdeeld in kleinere porties over 3-4 maaltijden per dag. Indien ze onvoldoende voeding binnen krijgt door een gebrek aan eetlust kan eventueel overgestapt worden naar puppyvoeding.

Waar gaat de bevalling plaatsvinden?

Uw drachtige teef zal op zoek gaan naar een geschikte plaats om te bevallen van haar pups. Ze zoekt een rustige, beschutte plaats met een aangename temperatuur (ong. 25 graden). De meeste eigenaren/fokkers hebben speciale werpkisten waar de teef haar pups op de wereld kan zitten. Deze werpkist moet voldoende ruim zijn en heeft een rand zodat de teef uit de werpkist kan stappen maar de pups niet. Het is belangrijk dat de teef een aantal weken voor de bevalling al aan deze kist kan wennen. Soms komt het echter voor dat de teef liever op een andere plek bevalt of dat ze tijdens de bevalling van plek wisselt. Laat haar dan haar gang gaan, een omgeving zonder stress draagt bij aan een probleemloze bevalling.

Wanneer is het zover?

Een normale draagtijd beslaat 65 dagen, zodoende is de uitgerekende datum te bepalen. Bij een klein nest (1-3 pups) duurt de dracht vaak wat langer, waardoor de kans bestaat dat de jongen steeds groter worden. Dit kan vervolgens resulteren in een gecompliceerde geboorte waardoor soms een keizersnede nodig is.

Wanneer de geboorte van de pups nadert heeft de teef vaak minder eetlust en wordt ze actiever dan anders. Ze kan overmatig gaan graven, vaak plassen of ontlasten en zichzelf schoonlikken aan de achterkant. Het is u dan waarschijnlijk al opgevallen dat de melkklieren van de teef gezwollen zijn en eventueel laat ze ook al melk schieten. Dit kan al een aantal dagen voor de bevalling voorkomen en is dus geen betrouwbare factor. Een betrouwbaarder gegeven is de temperatuur van de teef. Aangeraden wordt om vanaf 56 dagen drachttijd de temperatuur in de ochtend op te nemen (in de anus). Wanneer een daling van de temperatuur (meestal rond 0,5-1,5 graden) optreedt is dit een teken dat de geboorte nadert. Meestal treedt de geboorte dan binnen 12 tot 24 uur op. Tijdens de bevalling en de dagen daarna stijgt de temperatuur weer en kan oplopen tot 39,5 graden. Bij sommige teven treedt slijmerige uitvloeiing uit de vulva op een aantal dagen voor de bevalling. Als deze uitvloeiing groen of rood wordt zal de geboorte waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten.

De geboorte

Wanneer het moment is aangebroken zal de geboorteweg worden ‘voorbereid’ op de geboorte van de pups, dit noemen we de ontsluitingsfase. De teef krijgt kleine samentrekkingen van de baarmoeder en ze zal onrustig overkomen. Deze fase neemt ongeveer 6-12 uur in beslag. De baarmoeder zal zich steeds steviger samentrekken en de teef zal gaan persen waardoor de pups richting de uitgang van de baarmoeder en vagina worden gedreven. Wanneer de eerste pup in de bekkenholte komt zullen deze weeën nog heviger worden. Het geboortekanaal zal door deze eerste pup opgerekt moeten worden en daardoor duurt de geboorte van de eerste pup vaak het langst. Wanneer de druk hoog genoeg is zullen in de meeste gevallen de vliezen breken waardoor het geboortekanaal verder wordt bevochtigd. Wanneer de vruchtblaas waarin de pup zich bevindt, of de pup zelf, te zien is mag de teef maximaal 1 uur persen en moet de pup binnen die tijd geboren worden. Het kan voorkomen dat pups geheel in vliezen worden geboren. De teef zal de vliezen zelf stuk likken en vaak bijten ze de navelstreng zelf door. Mocht de teef dit zelf niet doen kunt u de vliezen om de pup zelf verwijderen. Het is belangrijk dat slijm en vocht uit het bekje en de neus van de pup verwijderd wordt. U kunt zelf de navelstreng afbinden ongeveer 0,5cm van de buik van de pup met dun draad, waarna u de navelstreng aan de zijde van de nageboorte af kunt knippen.

Onervaren teven die voor het eerst een nestje krijgen kunnen wat onhandig en onzeker zijn met hun nieuwe kroost. Ze kunnen de pup meenemen of proberen te begraven. Indien dat gebeurd kunt u de pup het beste apart leggen in een warme omgeving om te voorkomen dat de pup gewond raakt. Meestal worden de teven rustiger naarmate de overige pups geboren worden. De aparte pups mogen zo snel mogelijk weer bij hun moeder neergelegd worden.

Tussen de geboorte van twee pups mag ongeveer 45 minuten zitten als de teef aan het persen is. Soms komt het voor dat de bevalling wordt gepauzeerd en de teef is dan niet aan het persen. In dat geval is het normaal dat de volgende pup langer op zich laat wachten. Tussen de geboorte van twee pups mag dan 1-2 uur zitten, mits de teef niet perst. Wanneer de teef langer perst dan 1 uur of het duurt langer dan 2 uur wanneer de teef niet perst is er mogelijk iets mis, het is dan belangrijk om ons te contacteren.

Nageboorte

De groene nageboorte of placenta wordt meestal na de geboorte van een pup uitgedreven. In principe volgt na iedere pup een nageboorte, maar vaak eet de moeder deze nageboorte snel op en worden niet altijd alle nageboortes gezien. 

Wanneer ons bellen?

Hieronder volgen een aantal aanwijzingen over in welke situaties u ons moet bellen, ongeacht of het in de nacht of in het weekend is.

 • De teef heeft groene of bloederige uitvloeiing tijdens de dracht (slijmerige uitvloeiing is normaal).
 • De geboorte heeft nog niet plaatsgevonden op dag 66 van de dracht en er zijn minder dan drie pups.
 • De geboorte heeft nog niet plaatsgevonden op dag 69 van de dracht en er zijn meer dan drie pups.
 • De teef perst langer dan 1 uur zonder dat er een pup geboren wordt.
 • Het duurt langer dan 2 uur voor er een pup geboren wordt terwijl de teef niet perst en er zitten nog pups in de baarmoeder.
 • De teef wordt plotseling erg ziek (sloom of juist paniekerig, braken) voor, tijdens of na de geboorte van de pups
 • De melkklieren van de teef zijn warm, gezwollen en pijnlijk.
 • Er komt stinkende uitvloeiing of grote hoeveelheden bloed uit de vagina.
 • De teef wil de pups niet accepteren.
 • De pups zijn heel onrustig, piepen en bewegen veel.
 • De pup(s) wil niet drinken.