Loading images...

Drachtig worden

De cyclus van de teef

De oestrische cyclus van de teef is als het ware een kringloop van hormonale veranderingen. Deze hormoonwisselingen zorgen ervoor dat het lichaam wordt voorbereid om voort te planten. Een goede kennis van deze cyclus is van groot belang bij het fokken van honden.

De eerste loopsheid wordt over het algemeen gezien in het eerste levensjaar, waarbij het vaak wat later plaatsvindt bij grotere honden. De meeste honden hebben 1-2 loopsheden per jaar. De loopsheid van de teef start op het moment dat er bloederige uitvloeiing uit de vulva wordt waargenomen en duurt gemiddeld 18 dagen, echter bestaat er veel variatie.

Tijdens de loopsheid produceren de eierstokken veel van het hormoon oestrogeen en daarmee wordt de teef voorbereid op de bevruchting. De vulvalippen zwellen op en langzaam wordt de teef steeds toegankelijker voor de reu. In de eierstokken worden follikels gevormd waaruit later een eicel zal ontspringen. Deze follikels produceren het hormoon progesteron waardoor de hoeveelheid progesteron in het bloed stijgt. Door de plotselinge productie van het hormoon LH (luteiniserend hormoon) vindt er na twee dagen na deze LH-piek een  of meerdere eisprongen plaats. De teef zal typische houdingen aannemen en toont zich dekbereid naar de reu. Wanneer de eicel uit de follikel is vrijgekomen en er dus een eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt de progesteron-concentratie in het bloed nog verder. De eicel heeft ongeveer twee dagen nodig om te rijpen voordat deze bevrucht kan worden.

Progesteronbepaling

Wanneer u met uw teef wilt gaan fokken is een van de belangrijkste factoren dat u uw hond laat dekken op het juiste moment. Daarmee vergroot u de kans dat uw hond drachtig wordt. Daarom raden we u aan om gebruik te maken van onze progesteronbepaling met behulp van ons nieuwe geavanceerde apparaat ‘Immulite’. Dit apparaat heeft de hoogst haalbare betrouwbaarheid en wordt daarom ook als ‘gouden standaard’ aanvaard. Met deze methode bepalen we zeer nauwkeurig het hormoon progesteron in het bloed van uw loopse teef. We adviseren rond dag 7 van de loopsheid te starten en afhankelijk van de uitslag wordt de progesteronbepaling herhaald na een aantal dagen, ook in het weekend. Deze metingen resulteren uiteindelijk in de bepaling van het optimale dekmoment en kunnen we u een dekadvies geven. Dit moment verschilt erg tussen verschillende teven en bij dezelfde teef kunnen ook de cycli soms verschillend lopen. Het optimale dektijdstip kan variëren van enkele dagen tot weken na de eerste bloederige uitvloeiing van de teef.

immulite