Loading images...

Na de bevalling – de pups

De jonge pups komen heel immatuur ter wereld en zijn zeer kwetsbaar in hun eerste levensfase. Ze kunnen zichzelf nog niet goed warm houden en hebben hulp nodig om te ontlasten en plassen. Normaal gesproken draagt de teef zorg voor de pups, maar wanneer om welke reden dan ook deze zorg onvoldoende is komt deze zorg bij u terecht. Uiteraard staan wij klaar om u hierbij te helpen.

Voeding pups

Na de geboorte is het belangrijk dat de pups direct gaan drinken. In de eerste melk zitten namelijk een heleboel voedingsstoffen en andere factoren die bescherming bieden aan de pups. Meestal kunnen de pups de tepels goed vinden, maar u kunt ze ook helpen door ze bij de tepels te leggen. De pups drinken iedere 2-3 uur bij de moeder, waarna de teef de achterkant van de pups likt zodat ze kunnen ontlasten en plassen. Het is belangrijk dat de pups afwisselend drinken en slapen. Wanneer ze onrustig zijn, veel piepen en op zoek gaan naar melk is er een probleem en kunt u ons om raad vragen.

Zintuigen

In de eerste levensfase zijn de pups nog blind en hebben ze de ogen dicht. Totdat ze ongeveer 10-14 dagen oud zijn kunnen ze niet horen of zien en pas na deze periode gaan de oogjes open. Wanneer dat te lang duurt, de oogleden opzwellen of viezigheid uit de ogen komt kunt u het beste met ons contact opnemen.

Warmte

De pups komen zeer immatuur ter wereld en kunnen nog niet hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Daarom is het goed om een warmtelamp aan te schaffen. Op deze manier kunnen de pups lekker warm liggen en kan de teef ervoor kiezen om buiten de lamp te gaan liggen. De warmte van de lamp is namelijk voor de pups erg prettig, maar voor de teef is het vaak te warm. Een goede tip is om een thermometer op de grond onder de lamp te leggen. Een temperatuur van 26 graden op pupniveau is ideaal.

Gewicht

De pups moeten iedere dag in gewicht aankomen. Een richtlijn is dat het gewicht verdubbeld in 10 dagen, dat wil zeggen dat er iedere dag 10% groei bij komt. Een dagboek waarbij het gewicht per pup wordt bijgehouden is zeker een uitkomst. Wanneer pups erg klein zijn bij de geboorte of ze vallen af moeten ze extra goed in de gaten worden gehouden. Weeg de pups iedere dag op hetzelfde tijdstip.

Verzorging en bijvoeden van pups

Wanneer de pups (of één van de pups) niet goed genoeg eten en/of groeien gaan we op zoek naar de oorzaak van dit probleem. In de meeste gevallen moeten ze dan ook bijgevoerd worden met speciale melk die bij ons in de kliniek te verkrijgen is. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel van deze melk ze mogen hebben voor die leeftijd en gewicht. Het gehele nest mag dan bijgevoerd worden, want dan hebben de grotere pups minder honger en blijft er meer moedermelk over voor de zwakkere pups.

De melk moet op lichaamstemperatuur worden gebracht en kan via een speen toegediend worden. Speciaal voor pups hebben we pakketjes met verschillende spenen in ons assortiment. U kunt beginnen met 2x per dag bijvoeren terwijl het gewicht goed in de gaten wordt gehouden. Let hierbij op dat er niet meer melk gevoerd wordt dan de maag aankan om verslikken te voorkomen. Vaak stoppen de pups zelf met drinken als de maag vol zit, maar een richtlijn is dat niet meer gevoerd mag worden dan 4% van het lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld een pup van 300 gram mag maximaal 12 ml per keer gevoerd worden. Als ze ondanks het bijvoeren toch (blijven) afvallen kunt u de frequentie opvoeren naar 4x per dag. Wanneer de pups helemaal niet drinken bij de moeder mogen ze zelfs 8x per dag (dat is om de 3 uur, ook ’s nachts!) worden bijgevoerd met kunstmelk. Dit is een zeer intensieve begeleiding en vergt dan ook enige toewijding. De pups moeten zelf de melk opzuigen en mag niet zomaar in de bek gedruppeld worden om verslikken te voorkomen. Ook moeten ze op de buik liggen wanneer ze de melk opzuigen. Wanneer pups zich verslikken komt de melk in de longen terecht met een levensbedreigende longontsteking tot gevolg. Na het voeden kunt u met een watje het gebied rond de anus masseren zodat de pups worden gestimuleerd om te ontlasten en te plassen.

Sommige fokkers gebruiken een sonde om de achtergebleven pups bij te voeden. Een sonde is een zacht rubberen slangetje die door de bek en slokdarm in de maag terecht komt. Op deze manier kan de melk direct in de maag worden gebracht en kan de pup zich niet verslikken. Het is echter van levensbelang dat dit op de juiste manier gebeurd en dat u zeker weet dat de sonde in de maag zit en niet in de longen. Indien u hier nog onvoldoende ervaring mee heeft bent u van harte welkom op onze praktijk zodat we dit voor kunnen doen en met u kunnen oefenen.

Na ongeveer drie weken zijn de pups oud genoeg om langzaam over te stappen op vast voedsel. Hiertoe kan geprobeerd worden om meerdere keren een kleine hoeveelheid met water of kunstmelk aangelengde brokken aan te bieden. Daarna kunt u geleidelijk proberen de hoeveelheid water of kunstmelk te verminderen zodat het papje steeds vaster wordt. De minimale speenleeftijd voor pups is 7 weken.